pondělí 27. dubna 2009

Isengrind, TwinSisterMoon, Natural Snow Buildings – The Snowbringer Cult (Students of Decay)



Pozoruhodný profil francouzské klavíristky a čelistky Solange Gularte a jejího přítele a kytaristy s jihoamerickými kořeny Mehdi Amezianeho, nabízí téměř 160 minutové 2CD The Snowbringer Cult ohijského labelu Students of Decay. Přestože reedice (1000 ks) této mimořádné nahrávky se objevila již vloni na jaře, nelze možná až přespříliš plodnou trojici projektů pokládat navíc díky svým jedinečným kresbám, zdobících limitované CD-R (15-50 ks) za tvorbu nezajímavou, či fádní.
Téměř rok po náhodném setkání Solance s Mehdim v pařížské univerzitní knihovně, začaly od května ’98 vznikat jejich první zvukové záznamy, které prostřednictvím magnetofonových kazet (Witch-Season 1999, Two Sides of a Horse (2000) rozdávali během prvních experimentálních vystoupení. Krátce po vydání The Winter Ray (2004), dvojice hledající tvůrčí svobodu a inspiraci opustila Paříž a obklopena tajuplnými lesy se středověkým hradem našla to pravé místo v bretaňském Vitré, kde již vzniklo také velmi ceněné 2CD The Dance of the Moon and the Sun (2006 Students of Decay). Do této doby se zatím jednalo pouze o společnou tvorbu dua Natural Snow Buildings, na jejichž skeletu vznikly sólové projekty Isengrind (Solance Gularte) a TwinSisterMoon (Mehdi Ameziane), zabírajících po osmi skladbách první CD The Snowbringer Cult (obal Solange). Deset dalších psychedelicko-folkových abstrakcí jde však již za náhodně vybranými a navzájem příjemně ladícími slovy Natural Snow Buildings, jejichž letošní kazetky Daughter Of Darkness (5x MC, Blackest Rainbow 150 ks) a Daughter Of Darkness V (Recollections Of Knulp 100 ks) už v originále asi taky těžko seženete.
Tak takhle nějak se prostě p(r)odává hudba dělaná srdcem a pokud vás zaujme, pak v jejich široké diskografii určitě nezapomeňte na letošní TwinSisterMoon (7“ Bride Of The Spirits, 12“ The Hollow Mountain).

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Fajn, že alespon někdo na "českym" internetu připomene existenci těhle věcí. Jinak z toho labelu stojí za připomenutí Acre, Glass Organ, Taiga Remains, Treetops...z toho co jsem měl čest.Všechno lofi/noise/drone Každopádně za víc postů z těhle vod se zlobit nebudu :-)