neděle 7. září 2008

Václav Johanus, Vincent van Gogh, Xiu Xiu +These Are Powers



Včera proběhla v galerii Knížecí dvůr v Hluboké n. Vlt. vernisáž výstavy Václava Johanuse, zahrnující volné kresby, kresby pro noviny, volnou i užitou grafiku a ilustrace. Člen Asociace jihočeských výtvarníků a Sdružení Bienále Brno, odstartoval svou uměleckou kariéru v druhé polovině 60. let přísně geometrickou kresbou v oblasti kresleného humoru, kam „beze slov“ vkládal hravost a groteskní prvky. V tomto období se s jeho tvorbou mohli seznámit již čtenáři novin a časopisů (Květy, Stadión, Dikobraz, Mladý svět, Sluníčko, Jihočeská pravda), které postupem času doplnila řada dalších titulů, včetně ilustrací několika knih.
Na sklonku 70. let začal tisknout vícebarevné serigrafie, postavené na přesném barevném soutisku, jejichž sytá barevná plocha podporovala pro autora tolik charakteristickou geometričnost, dávající nahlédnout do romantické a nádherné krajiny jižních Čech.
Výstavu Václava Johanuse lze u nás navštívit do 3.října 2008.

Maličko v jiné cenové kategorii, aspoň co se vystavených děl týče, najdete další můj tip, a to ve vídeňském muzeu Albertina, kde byla včera zahájena „scelená“ výstava sčítající na 140 chronologicky řazených děl Vincenta Willema van Gogha. Návštěvníci zde naleznou velkoformátové kresby a malby křídou nebo zředěnými olejovými barvami, akvarely, interakce mezi van Goghovými kresbami a jeho obrazy, které vznikly během posledních umělcových tvůrčích let v Paříži a Arbes. Za necelých 10 €, s ČD o něco levněji, bude tato ojedinělá podívaná zpřístupněna až do 8. prosince 2008!!!

Poslední upozornění a zároveň gratulace putuje do Prahy, resp. do bývalé tovární haly na Zlíchově Meet Factory, kde u příležitosti pátých narozenin A.M.180 Collective zahrají 23.10.2008 Pavilon M2, Xiu Xiu a především moji miláčci These Are Powers!!!

Žádné komentáře: