úterý 31. května 2011

Oneohtrix Point Never – (Stimul Festival, Divadlo Archa 29.5.2011 naživo)



Nakonec přiletěl. Ne však v kosmickém korábu, jak by si nejedem posluchač pomyslel, ale se zpožděným speciálem plným fotbalových fanoušků, co ale v korábu pořádně měli. Nenápadný lovec zvuků s krví potulného ruského muzikanta objevil Archu kolem půl deváté, kdy už sice měla probíhat slibovaná přednáška o návratu analogových záznamů, ale v případě takové návštěvy jako Oneohtrix Point Never se vše odpouštělo.
Hodinový seminář A2/Stimul/Radio Wave dvojice Petr Ferenc (BBNU) a Aleš Stuchlý provedl návštěvníky malého sálu termíny hauntologie a found footage a do téměř zaplněného prostoru se pomalinku začala vkrádat ta správná atmosféra. Po několika klipech zahrnujících interprety typu Pocahaunted, Zola Jesus a Boards of Canada obsadil plátno také Janningsův originál z roku 1963 One Got Fat, použitý právě posledními jmenovanými. Následná třičtvrtěhodina pak už patřila jen a pouze hlavní „hvězdě“ večera Danielovi Lopatinovi. Ten se samplerem Roland S 555, mixem Mackie 802-Vlz3, klávesami Yamaha, laptopem, krabičkami a fascinující psycho-projekcí ovládl mysl všech přítomných. Fleshback budoucnosti, protlačující neznámou hmotu sítem konkrétní numerologie. Tam někde, tam – bez vymazání paměti 20110529.
Bonus?
Channel Pressure, což je výsledek společné spolupráce s Joelem Fordem, vychází již příští týden skrz Mexican Summer na jejich vlastní značce Software Records. Ne však pod názvem Games, ale Ford & Lopatin. Stejně jako OPN nEPřESLeCHNi!

Žádné komentáře: