pátek 18. října 2024

Deadletter - Hysterical Strenght (So Recordings)

 


Již příští týden v pátek 25. října vystoupí v pražském klubu Bike Jesus jiholondýnský ansámbl Deadletter, který přiveze svůj sotva měsíc starý debut Hysterical Strenght. Ač většina šestičlenného souboru pochází z malých měst v Yorkshiru a v Londýně žije zhruba sedm let, tak jeho úspěšné krůčky k vrcholkům nezávislé scény mi připomínají podobně saxofonové post-punkery Black Country, New Road.
Kapela Deadletter vznikla v roce 2020 krátce před vypuknutím pandemie covid-19, a coby základ tohoto artrockově tanečního post-punku tvoří trojice kamarádů z dětství Zac Lawrence (zp), George Ullyott (bas) a Alfie Husband (bicí). Po několika personálních změnách a nelezení správného "jazz" směru, se Deadletter nakonec rozhodli přibrat ještě kytaristy Willa Kinga, Sama Jonese a alt/tenor saxofonistku, dýdžejku a novinářku Poppy Jacqueline Richler, kterou letos v červenci nahradil další chlap. 
V průběhu roku 2021 Deadletter natočili první dva velice úspěšné singly (Fall of the Big Screen, Fit For Work), na které se chytily Nice Swan Records a podpořily 7" Pop Culture Connoisseur / Hero (2/2022). Krátce na to přišla smlouva od So Recordings (Placebo, Hundred Reasons, ..) a pětiskladbové EP Heat! (11/2022), do nebes vychvalované recenze (The Guardian, BBC Radio 1, CLASH, Loud & Quiet, ...) a nyní vynikající album Hysterical Strenght. Netuším proč Hysterical Strenght tuzemští experti z médií ignorují, ale pro mě je to nečekaně velmi překvapující debut tohoto roku. 
Deadletter naživo tedy příští týden na Štvanici, kde je doprovodí přehlížená art-punková ženská krása původem z Malty ĠENN (dříve Cryptic Street), naplňující v Brightonu své inspirace z maltského folku a 70's psych-rocku (Leona Farrugia - zp, Janelle Borg - kyt, Leanne Zammit - bas, Sofia Rosa Cooper - bicí). Jejich debutové album o evoluci UNUM vyšlo přesně před rokem na značce Liminal Collective a jistě osloví mnohé příznivce "starých" Warpain.

 

A1. Credit To The Treason (05:03)
A2. More Heat! (02:03)
A3. Mother (04:28)
A4. Bygones (03:50)
A5. A Haunting (04:29)
A6. It Flies (03:15)
 
B1. Hysterical Strength (03:59)
B2. Relieved (03:33)
B3. Deus Ex Machina (03:54)
B4. Practise While You Preach (05:05)
B5. Mere Mortal (03:52)
B6. Auntie Christ (04:32)
 
 

 

Žádné komentáře: