neděle 16. prosince 2007

STARS OF THE LID - LIVE PRAHA

Prostřednictvím Music Intimity (nejen) Josefa Sedloně se včera do Prahy vrátil Adam Wiltzie, ovšem už ne se svojí "bokovkou" Christinou Vantzos jako The Dead Texan (11/2005), nýbrž v základním projektu Stars Of The Lid, jež tvoří společně s Brianem Edwardem McBridem. A tak se mohli všichni příznivci elektro-symfonických kompozic v Akropoli přesvědčit, jak vypadá letošní, dle mého jejich nejlepší album SOTL And Their Refinement Of The Decline (Kranky) naživo. Po šesti letech odstartovali mesíční evropské turné 20. listopadu v Brightonu, ke kterému vydali devítiskladbové hodinové Tour CD (Carte-De-Visite), složené ze třech albových novinek a starších, některých i doposud nevydaných věcí.
V úvodu devadesátiminutové představení se na obrovském plátně objevil 50 let starý černobílý dokument ze Světové výstavy Expo, kde se světu poprvé představilo stometrové bruselské Atomium, co by symbol tehdejšího pokroku v Belgii. S příchodem později po stranách stojících hlavních protagonistů (elektronika, kytary), které uprostřed pódia doplňovalo londýnské dívčí smyčcové trio, začaly celoplošně překrývat zmiňovaný snímek kouzelné barevné projekce, doprovázející toto vizuálně a ambientně-filharmonické kouzlení až do úplného závěru, ukončeného jedním návratem.
Pokud mám být nespravedlivý ke CocoRosie, Port-Royal, Joanně Newsom, Current 93 a dalším a dalším hudebním lahůdkám, pak Stars Of The Lid označuji za letošní hudební (live) událost. Ale … Rozhodně se zde však potvrdilo pravidlo, že to nejlepší patří na závěr. Na závěr roku 2007.
Trošku mě sice mrzí, že dnes nemohu pařit na Sedmičce s Enon a Sporto, ale něco tak nádherného, co na židlích přišpendlení návštěvníci Paláce Akropolis včera zažili, se hned tak neopakuje. Jinak si to tam samozřejmě všichni parádně užijte.
Letos k vánocům posílám nová dvě přání. Jedno do Los Angeles a to druhé do Bruselu. Ale Špidlovi do Evropské komise to nebude.

Žádné komentáře: