úterý 11. prosince 2007

VISACÍ ZÁMEK 25 VISACÍ ZÁMEK

Název kompilačního alba londýnských Sex Pistols The Great Rock 'n' Roll Swindle zcela vystihuje partičku, která dnes ke svému velikému výročí právě vyhrává, možná vyprodané Lucerně. Před pětadvaceti lety asi nikdo z dodnes nezměněné sestavy (Haubert, Pixa, Pátek, Rut a Štástka) Visacího zámku netušil, že přežijí rok, dva, či koncert v tak slavném pražském sálu, kam se chodívalo tak nanejvýš na Beánie.
Pamatujete si ještě páteční tříhodinové Větrníky, které vysílala za komoušů od deváté večerní stanice Vltava? Tam se daly totiž vychytat různé hudební věcičky, jinak jinde neodvysílatelné a ve spolupráci, tuším se Supraphonem (pak tu byl už asi jenom Panton) se objevily i na nosičích. Jedním z nich se stal v roce 1988 i 7" Hymna šibeničních bratří / Podvedení kameloti od drinkujících VZ, po kterém následovaly ještě rozhlasové Raritky o rok později. A protože v té době se ještě (u nás) hudba nezaznamenávala na "revoluční" CD (mp3 patřily do sekce science fiction), kolovaly po ČSSR pouze magnetofonové pásky, někdy hodně pochybných kvalit.
Až po "převratu" (cha cha cha cha) se u firmy Monitor objevila první dvě alba Visací zámek a Start 02, obsahující všem tak dobře známé vypalovačky, za kterými se jezdilo všude tam, kde stačilo rodičovské kapesné. Půlnoční myš, (strahovský) Stánek, Maluje sele, Kanárek, Uniformy, Cigára, Traktor, Stánek, Vlasta a další a další byly a jsou tutovky tutový. Ostatní nahrávky, kromě režijní (fiktivní TV dokument) prvotiny Petra Zelenky Visací zámek 1982 - 2007, kde si zahráli Hlas, Kořínková i recitující soudružka Švorcová (asi to nejlepší z celých 50ti minut), zapadly dle mého do kategorie o opakovaném vtipu.
Přesto přeji českým Die Ärzte dalších 25 let, uspokojivé jaterní testy a spoustu dalších pankových šlágrů a slibuji, že si zase někdy dám jejich živé vystoupení. Puk ne dát (J. Jágr)

Žádné komentáře: