úterý 22. června 2010

Death Parade I – 26.06.2010 Pilot Praha (Arkham Productions)

V sobotu večer 26. června zaplaví prostory pražského kino klubu Pilot ohlušující vlny temného hluku -skřípění kostí a oceli, neurotický vřískot, burácející hřmění a ponuré dlouze zmírající tóny se ve smrtelné agonii střetnou, aby umocnili destruktivní intenzitu svého hlukového běsnění.
Arkham Productions vás zve na první díl Death Parade, festivalu experimentální elektronické hudby drsnějšího rázu, který se uskuteční v sobotu 26.června v Praze v klubu Pilot. Letošní festival nabízí jedinečnou sestavu projektů převážně industriální scény.

Poprvé do Prahy zavítají švédští IRM z již legendárního švédského labelu Cold Meat Industry jehož zakladatel Roger Karmanik zde vystoupí se svým známým projektem Brighter Death Now. Kromě těchto seveřanů z CMI na festivalu představí svou tvorbu rumunský projekt Narkoleptik a maďarský Void ov Voices, za nímž stojí současný vokalista z kaplely Mayhem – Attila Csihár. Protože původním záměrem bylo Death Parade uvést jako jednovečerní festival s pěti kapelami na večer (měli zde zahrát ještě rovněž švédští Folkstorm, ale bohužel Henrik Nordvargr má toho času už jiné plány), uvítali jsme možnost pozvat ještě jednoho interpreta, což je ruský projekt Darkrad, který zde budete též moci slyšet a vidět naživo.

IRM je projekt švédského tria (Erik Jarl, Martin Bladh a Mikael Oretoft ), který sám sebe charakterizuje jako katarzní post-industrial. Komu by to náhodou nic moc neříkalo, spokojí se snad s obecnějším přiblížením jejich hudebního počínaní jako třeba „industrial z labelu Cold Meat Industry“. Aktivní jsou již přes 10 let, ale za tuto dobu neměli příliš mnoho koncertů, zvláště ne ve střední Evropě a už vůbec ne během posledních několika let. Nedávno vydali nové album s názvem ORDER4, jehož ukázky si můžete poslechnout na jejich myspace profilu nebo ještě lépe naživo právě na tomto koncertě. Kromě již uvedených CMI vydali některá svá alba ještě u vydavatelství Segerhuva a Annihilvs.

BRIGHTER DEATH NOW lze popsat jako death industrial kombinující prvky noisu i dark ambientu s expresivní vokální složkou. Jde o hlavní projekt Rogera Karmanika, který je zároveň vůdčí osobností Cold Meat Industry a někteří jej mohou znát ještě z jeho vedlejšího experimentálního projektu Lille Roger nebo ještě staršího Bomb the DayNursery. Nejblíže k nám jsme zatím mohli BDN vidět naživo na loňském industriálním festivalu v polské Wroclawi. V Praze a v Čechách vůbec bude hrát poprvé, takže by si tuto unikátní příležitost vidět BDN naživo neměl nechat žádný jejich fanoušek ujít.

NARKOLEPTIK má velikou šanci stát se překvapením festivalového večera. Tento zajímavý rumunský projekt propojuje ponuré dark ambientní plochy a zneklidňující zvuky se surovým industriálním lomozením. Výsledek není nepodobný například takovým Subklinik či Megaptera, v něčem trochu i Nordvargr. Nepochybně by se za něj nemusel stydět ani již zmiňovaný proslavený label Cold Meat Industry.

VOID OV VOICES – ne každý fanoušek slavné black metalové kapely Mayhem ví, že tato legenda má cosi společného i s alternativní hudební scénou dark ambientu a industrialu. Za maďarským projektem Void ov Voices totiž nestojí nikdo jiný než současný vokalista Mayhem – Attila Csihar, který je známý též z kapel Tormentor, Aborym, z dřívějšího experimentálního elektronického projektu Plasma Pool, nebo jako host u Sunn O))) a Burial Chamber Trio. Void ov Voices je originální experimentální směsí dark ambientu, vokálních ploch a koláží prolínajících se v několika vrstvách. Spolu s působivou vizuální složkou Attilova performance navozuje atmosféru přeludného pohřebního průvodu s obřadními zpěvy.

DARKRAD je ruský elektronický projekt Jany Komaritsy, která je nejspíš známější jako DJ Jana Dark. Hudebně se Darkrad pohybuje na pomezí experimentální elektroniky a rhythmic/scream noisu. Ale abychom se vyvarovali nějakého striktního „škatulkování“ této hudby, lepší bude, když si živé vystoupení přijde každý poslechnout sám a utvoří si o tom vlastní představu. Každopádně můžeme v tomto případě čekat, vzhledem k ostatním účinkujícím festivalu, spíše rytmičtější záležitost.

(přeposláno)

Žádné komentáře: