středa 30. dubna 2014

OAKE - Vollstreckung EP (Downwards Records)




Po loňské romantice v německém Harzu jsou pan (Eric) a paní (Bathseba) OAKEovi zpět. Ač tohle jejich druhé EP Vollstreckung vyšlo (opět u Downwards) již počátkem roku, opoždění hledejte v čarodějnické periodě, vychází až na dnešní den. Poletíte-li tedy večer za svými nejbližšími, pak si určitě nezapomeňte někde vynutit právě tuhle post-industriální šestadvacetiminutovku. Der Hexenbesen s USB vstupem lze sehnat snad u všech dobrých prodejců, takže k získání ještě lepšího prožitku než nám tahla dvojka "dala" posledně, už vlastně vůbec nic nebrání. Let o třídu vyšší, to je VOLLSTRECKUNG aus Berlin.

A1. Sehtohree Diin Chromtas Vehns (7:29)        
A2. Toturden Giit Chreteen Dwe (5:12)               

B1. Wekanee Siin Redrech Enjenn (6:07)            
B2. Wuhleor Niir Peffgeeng Pfudenn (6:39)      

úterý 29. dubna 2014

Mica Levi - Under The Skin soundtrack (Milan Records / Invada / Rough Trade)



Včera večer nasadila Česká televize nový kriminální seriál Clona, v jehož hlavní roli se i v nadcházejících šesti večerech objeví Kryštof Hádek. Jeden z mála našich nadaných herců, kterého nejednou poznali zahraniční diváci dříve, než ti tuzemští. Výjimkou není ani třetí celovečerní snímek anglického režiséra Jonathana Glazera (Radiohead, Massive Attack) Under The Skin (ještě zítra na Crossing Europe Filmfestivalu v Linci), kde Hádek mimo jiných seKunduje neodolatelné lovkyni z vesmíru Scarlett Johansson. Jak už asi tušíte, jedná se o "primitivní" sci-fi téma, tentokrát však rozšířené o žánry erotiky a thrilleru. O hudebně strašidelný doprovod se postarala známá londýnská podivínka, chcete-li experimentátorka Mica Levi, známá především díky svému pseudonymu Micachu (& The Shapes). V případě Under The Skin (Milan Records) však zapomeňte na její "indie klasiku", protože tímto drone-abstraktním obrazem neprochází krokem méně než pomalým jen Mica, popř. znamenitý producent Peter Raeburn (Soundtree Music), ale i řada smyčcových hudebníků, pronásledovaných tlumeným stínem bicího aparátu. Stejně jako kritikou velmi vychvalovaný, k nám bohužel zatím nesměřující film, tak i třičtvrtěhodinový soundtrack (downloadový kód obsahuje bonusovou Mirror To Vortex) si zaslouží, a to nejen z mé strany, obrovskou pozornost. Takže jak jinak, než že DOPORUČUJI!

A1. Creation (2:46)
A2. Lipstick to Void (6:41)
A3. Andrew Void (2:14)
A4. Meat to Maths (2:00)
A5. Drift (6:58)

B1. Lonely Void (3:38)
--. Mirror To Vortex (2:35) pouze mp3
B2. Bedroom (1:30)
B3. Love (5:10)
B4. Bothy (1:22)
B5. Death (4:39)
B6. Alien Loop (7:20)



neděle 27. dubna 2014

Milokraj v kraji pod Kletí (U Kuchařů 26.04.2014)




V krásném krásetínském stavení U Kuchařů se včera zastavila jedna z nejzajímavějších zpěvaček a písničkářek své generace Marta Töpferová, která ač většinu svého "latinskoamerického" života tráví ve Spojených státech, tak poslední dva roky věnuje projektu, čerpajícím z moravských hudebních tradic a dalších slovanských vlivů. Společně se svým dlouholetým kolegou, kontrabasistou Tomášem Liškou (Druhá tráva) doplnili soubor o mezinárodní hudebníky (David Dorůžka - kyt, Stano Palúch - housle, Marcel Comendant - cimbál) a pro pražské Animal Music natočili album Milokraj, nominované na za čtrnáct dní vyhlašované Anděly 2013. A právě převážná čast této jejich autorsky vlastní neo-retrospektivy česko-moravského folklóru s prvky world music, akustického jazzu a moderní vážné hudby, přilákaly na dvůr zemědělské usedlosti z poloviny 19. století zhruba osm desítek diváků, na které ve dvou hodinových setech působila z pódia sestaveného Ing. arch. Matěchou energie plná pokory a krásy. Čistě vzdušná melancholie oživující drsně křehkou minulost, jejíž krásetínský genius loci povýšil Milokraj na symbol naprosté dokonalosti. 

SET1 - K ránu / Selené / Jabloň zapomnění / Na vysoké hůrce / Manželská / Modrá noc / Laštověnko, kam to letíš / Aby mě miloval
SET2 - Kudy mě povede / Býval to jeníček / Přes hory / Na lipovej stráni / Kontráš ještě nepřišel / Ach nikdy ve světě
BONUS - To srdce přijme


sobota 26. dubna 2014

KMOTR ŠUMAVSKÝ konečně na seznamu zvláště chráněných druhů




Pododobně jako známé rčení když "zloděj volá chyťte zloděje" vypadají reakce strany, které v jižních Čechách dominuje jméno kmotra Pavla Dlouhého, oficiálně zastoupeného senátorem a starostou Hluboké n. Vlt. Tomášem Jirsou. A právě tento médii provařený a veřejností nepochopitelně oblíbený maskot ODS bojuje nyní se spřátelenými strukturami ČSSD (hejtman Jiří Zimola) proti "údajnému" otevření parku dřevařské lobby, kterou ještě před dvěma lety sám (plus hlubočtí ovčané) obhajoval před Hubertem. Inu, dlouhé prsky Dlouhého a celé zkorumpované ODS už nepožírá jen kůrovec a vlastní arogance moci, ale dravější a běžnými občany uznávaný predátor Babiš (ANO). A že byl komunista a snad i estébák? To už skoro nikoho nezajímá. Zvlášť když mnozí šmati z předlistopadové doby vyměnili rudou za modrou a dnes vyhrožují návratem totality.

KOMICKÉ товарищи!