úterý 30. ledna 2024

SLOWDIVE zahájili novou etapu ARCHA+ (ex- Divadlo Archa) - 28. 01. 2024 Praha

 


 

ARCHA+ je "nový" multifunkční kulturní prostor zaměřený na tvůrce a publikum nastupující generace, který od ledna nahradil legendární "stagion" Divadlo Archa. Kromě nového a výrazného loga (+) se této neziskovky založené hl. městem Praha ujal Jindřich Krippner s kurátorem programu Štěpánem Kubištou a na někdejšího vedoucího "potopené" Archy Ondřeje Hraba narazíte v nově založené organizaci Archa - Centrum dokumentárního divadla. Prostor ARCHA+ tak navazuje na úspěšnou spolupráci s mnoha partnery nejen z oblasti scénických umění a bude nadále otevřený pro realizaci i jiným tvůrcům a pořadatelům. 
Tím vůbec prvním se v neděli stala promotérská agentura Charmenko Czechia, která umožnila návrat do Prahy po třiceti letech legendárním Slowdive, a to u příležitosti rozsáhlé tour k nové, v pořadí páté studiové desky Everything Is Alive (9/2023 Dead Oceans). Polovinu odehrané novinky, kterou během skladby Kisses zpěvačka Rachel Goswell přeružila z důvodu zdravotní indispozice jednoho z diváků, a následně kapela věc zahrála od začátku, doprovázely vzpomínky na všechna doposud realizovaná alba. 
Nejvíce pozornosti získala druhá deska Souvlaki (6/1993 Creation) a nechyběly ani tradiční cover verze Golden Hair z debutového alba Syda Barreta (ex- Pink Floyd) The Madcap Laughs (1/1970 Harvest) s textem irského básníka Jamese Joyce a nevydaná Sleep. Ta vznikla ještě před LP Souvlaki s jiným textem a uvedla debutový 7" Breathe (6/1990 Sarah Records) kapely Eternal, ve které působil kytarista Christian Savill ještě před příchodem do Slowdive.
Každou z v neděli odehraných skladeb doprovázely vizuálními prvky měnící jak prostor ARCHY+, tak pohyb v čase, který jsem možná až příliš přecitlivěle vnímal coby flashbacky z posledních dekák. Dopaminová infuze, které předcházelo vystoupení elektromodernistické kytarovky z Jižního Devonu Pale Blue Eyes, pojmenované snad dle The Velvet Underground, spolupracující s producentem Deanem Honerem a stále výtečnými Full Time Hobby, kde jí vyšla obě doposud realizovaná alba This House (9/2023) a Souvenirs (9/2022).
 
 
Slowdive - setlist 28. 01. 2024
Shanty, Star Roving, Catch The Breeze, Skin In The Game, Crazy For You, Souvlaki Space Station, Chained To A Cloud, 40 Days, Sleep, Kisses, Alison, When The Sun Hits
---
Sugar For The Pill
Dagger
Golden Hair
 
5.LP Everything Is Alive (9/2023 Dead Oceans)
4.LP Slowdive (5/2017 Dead Oceans)
3.LP Pygmalion (2/1995 Creation)
2.LP Souvlaki (6/1993 Creation)  
1.LP Just For A Day (9/1991 Creation) 

 







neděle 28. ledna 2024

Martin Gerboc - Oko za oko, zub za zub! (AJG Hluboká n. Vlt. - vernisáž 3. 2. 2024)

 


Martin Gerboc je slovenský umělec působící na pražské AVU, který se vedle malby věnuje i filmové tvorbě a literární činnosti. Je autorem několika publikovaných knih filozofických esejů a esejů o malbě. Vystudoval VŠVU v Bratislavě a během studia měl možnost vycestovat do zahraničí, kde se účastnil dvou uměleckých stáží v Dánsku a USA. Ve svých zneklidňujících obrazech plných násilí a erotiky se často ohlíží za morbidními díly z období německého fašismu 30. let, jejichž zvěrstva a sadomasochistické tendence lze transformovat do jistého druhu rozkoše. Jeho vize světa je neúprosně kritická, nelítostná i krutě cynická, scény z jeho obrazů jsou zdánlivě cizí a nepatřící nikam. Jsou noční můrou všech a nikoho, jsou to obrazy neviděné a neviděného. Jsou jasným vzepřením proti tradičnímu chápání malovaného obrazu v kontextu výtvarného umění a připomínají více hudební koláže a remixy, než klasicky komponované malby. Zde už musím zmínit jeho rukopis doprovázející v podobě bookletů a experimentálních videoklipů už 20 let progersivní goth-punkery z Bratislavy The Last Days of Jesus, jejichž poslední titul, kompilace ze "zlaté éry" (1995-2007) :ON BLACK:, vyšla kromě kazet (11/2022 Jablká ďaleko od stromu) prostřednictvím vlastní značky Zim-Zum (3/2023) také ve třech provedeních na vinylech, z nichž ten červený najdete v obalu právě od Martina Gerboce. Nakonec výše uvedenou pozvánku na výstavu do hlubocké AJG (na vernisáži vystoupí Štěpán Siegel alias DJ Akira) doprovází skladba Merry​-​Go​-​Round z alba Alien Road (5/2004 Strobelight Records). 
Vy kdo sledujete události v Zámecké jízdarně, tak si mistra Gerboce jistě vybavíte ze sbírky Roberta Runtáka MEN či z veleúspěšné přehlídky METAMORPHOSES, kde přispěl do nádherně zpracovaného katalogu pětistránkovými poznámkami k interpelacím HR Gigera

 

Merry-go-round
Mary rode round
Mary fell down
Scrunched when having fun
Merry-go-round, murderer of children
Murderer of children 
Scrunched when having fun
 
 
 

pátek 26. ledna 2024

Fat White Family - Forgiveness Is Yours (Domino Recordings)

 


Dobrých zpráv není nikdy dost. Zvlášť takhle po ránu. Jiholondýnští Fat White Family ohlásili na 26. dubna vydání čtvrtého studiového alba ForgivenessIs Yours, které sami považují za nejpropracovanější, nejvitálnější a nejokázalejší výtvor své dosavadní kariéry. Nahrávku si už dnes můžete objednat např. u Domino Recording Co Ltd, kde kromě čirého vinylu s bonusovým plakátem získáte i exkluzivní 7" What If I Told You / Yorkshire. Zda skutečně půjde o údajné posunutí na hranice nejen jejich tvůrčího talentu, ale i jejich zdraví, zdravého rozumu a samotné existence, nemálo napovídají už první dva digitální singly Religion for One a Bullet of Dignity

ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!!!!!!!!!!!!

 

01. The Archivist
02. John Lennon
03. Bullet of Dignity
04. Polygamy Is Only For The Chief
05. Visions of Pain
06. Today You Become Man
07. Religion for One
08. Feed The Horse
09. What's That You Say
10. Work
11. You Can't Force It
 
BONUS 7"
A. What If I Told You
B. Yorkshire
 
 

úterý 23. ledna 2024

Josefina Dusk - Pumpa Pumpa (Malarie Records)

 

 

Brejnštorm je tady! Tanečně performační Pumpa Pumpa, což je název debutového minialba jihočeské bohyně Josefiny Dusk, bojující proti všemožnému i nemožnému "komiksovému" zlu a strachu. V tom jí vypomáhají Amálie s Teres a u dálkového ovladače DJ Jay North
Sci-fi Neue Deutche Welle, které se nezalekli ani hardcoroví pardálové z Malarie Records, kde Josefinin první vinyl naleznete. Sama tak "navazuje" na dvojici čtvrthodinových EP Šklabuník (8/2022) a Virtues of the Necessary (7/2021), od kterých tuplovanou Pumpu dělí hned několik elektro-punkových let vesmírného disca. Skvělá příležitost, jak objevit a pochopit emočně estetický prostor výjimečné umělkyně, která nemá v české galaxii obdobu.  
 
 
A1. Pumpa (03:14)
A2. Kiwi (03:10)
A3. Alert (03:30)
A4. Bugs&Ticks&Fleas (02:05)
 
B1. Unraise You (03:02)
B2. I Shanilike (02:58)
B3. Mekong Lights (03:30)

 

sobota 20. ledna 2024

BLACK FRIDAY - The Soft Moon, Silent Servant, Simone Ling

 

Nezapomenutelné setkání ve Vídni (2012)

 

 Na Luise Vasqueze (aka THE SOFT MOON) nikdy nezapomenu. A jestli se potvrdí, že s ním včera ze stejného důvodu odešel i John Juan Méndez (aka Silent Servant) se svou partnerkou Simone Ling (aka Parallel Distortion), tak ten včerejší pátek byl tím nejblackovější z blackových. Do píči s tím sajrajtem!!!