úterý 23. dubna 2024

EAERES - Donaufestival (19. 4. 2024)

 

EAERES v Messegelände (Halle 2)


Ursula Winterauer je vídeňská producentka, kurátorka a spoluzakladatelka Ventil Records, kterou kromě sólového projektu Gischt můžete potkat také coby baskytaristku v netradiční doom metalové kapele EAERES, složené z tamních zástupců experimentální elektronické scény. Po performanční (TGAGP-AN) předpremiéře na loňském ImPulsTanz-Festivalu se čtveřice s tímto tajemným názvem představila poprvé v pátek na Donaufestivalu, kde odehrála naprosto strhující vystoupení, oživující díky různým vlivům a přístupům "zažité temnoty". Vedle zmiňované Ursuly Winterauer jsme tak měli jedinečnou možnost zažít oficiální start fantastické kapely, kterou dále tvoří Katrin Euller (aka Rent, synt), Leon Leder (aka Asfast, bicí) a všežánrová hudebnice, herečka a vystudovaná malířka Karolina Preuschl (Die Husband, Wien Diesel, ..), jejíž majestátní vokál bez stylových hranic nedostávám z hlavy ani dnes. Nečekaná a o to víc překvapující událost jubilejního ročníku, jehož druhá část pokračuje v dolnorakouském Kremsu od 26. do 28. dubna

 



neděle 21. dubna 2024

Jenny Hval - I Want To Be A Machine (Donaufestival Krems 20. 4. 2024)

 

 


 

I Want To Be A Machine je nový projekt norské zpěvačky, skladatelky a spisovatelky Jenny Hval, inspirovaný postmoderním dílem německého dramatika a divadelního režiséra Heinera Müllera Die Hamletmaschine (1977). Ve spolupráci s Håvardem Voldenem, Jenny Berger Myhre a na opačné straně sálu hrající Linn Nystadnes tak vznikla performance, zkoumající podstatu hudební produkce. Vedle písní tu dostávají nemalý prostor politické či ekologické čtené texty a další "divadelní" scénu proměňující akce, podpořené videoprojekcí a "kostýmními" převleky (trička Free Palestine, ..),za kterými stojí spolupráce s legendární značkou Livid Jeans a návrhářem Charlie Selvigem
Jenny Hval a její "nový" tým vytvořili do divadelních sálů (ARCHA+) ideálně situované představení, které vedle "provokativně" ožehavých témat a technických překvapení hledá hranice toho, co může předat svým diváků (posluchačům) v aktuálně uspěchané době, kdy hudba ztrácí svou fyzickou a filozofickou hodnotu. 
 
 

 

pátek 19. dubna 2024

Gustaf - Package Pt. 2 (Royal Mountain Records)

 



Brooklynská art-punkově improvizační kapela Gustaf vznikla před šesti lety kolem "kašnářky" Lidie Gammill (zp/kl/bas) a Tarry Thiessen (šejkr/perkuse/zp), a už jejich jízlivě vtipný a kritikou oceňovaný debut Audio Drag for Ego Slobs (10/2021 Royal Mountain Records) zařídil v Americe několik společných koncertů s IDLES, Sleaford Mods či Yard Act. Aktuální novinka se starými kořeny Package Pt. 2, odkazující nejen svým názvem na debutové album, resp. na skladbu Package, opouští neradostné ztráty a v osobní rovině prochází otázkami existence a úzkostlivé touhy.
Druhý balík vznikl ve stejné sestavě (dále Tine Hill -bas/zp, Vram Kherlopian - kyt/synt/zp, Melissa Lucciola - bicí/zp), ale už za asistence renomované producentky Erin Tonkon (David Bowie, Nuha Ruby Ra, The Damned). To vše na kanadské značce Royal Mountain Records (Wild Pink, Alvvays, U.S. Girls, ...), navíc s "úvodním" singlem Close, kterej režíroval ňákej Beck. Neznáte ho?

 

A1. Statue (02:02)
A2. Close (03:57)
A3. What Does it Mean (02:52)
A4. Starting and Staring (03:00)
A5. I Won (02:41)
A1. Weighing Me Down (03:01)

B1. Here Hair (04:40)
B2. Hard Hair (00:45)
B3. Produce (Package Pt. 2) (02:14)
B4. Happiest Thought (03:04)
B5. Ground (03:07)
B6. End Of The Year (04:27)


Předskokani Sleater-Kinney. Že by se tam jeden termín, klidně bez S-K nenašel?



úterý 16. dubna 2024

Chalk - Conditions II (Nice Swan Records)

 


Všechno jinak. Loňský singl The Gate (11/2023) máme venku, ale jinde, než jsem počítal. K němu si totiž belfastští Chalk přihodili další tři hitovky a prostřednictvím Nice Swan Records navázali na průlomový úspěch debutového EP Conditions (5/2023). Římskou číslicí řazená novinka Conditions II vznikla opět v koprodukci Chrise W. Ryana (Just Mustard, NewDad, Gurriers, ...) a posouvá jejich industriálně post-punkový "hukot" do nových atmosferických výšin, ve kterých se mj. vznáší i božská Constance Keane alias Fears. Mírný odklon od první části byl určitě riskantním rozhodnutím, ale pro Chalk tenhle krok znamená zpestření "jistého" a nemalé těšení na potencionální překvápko pod dalším číslem. Tedy pokud půjde o trilogii, jak se šušká.

 

A1. The Gate (02:56)
A2. Claw (03:15)
 
B1. Kevlar (03:53)
B2. Bliss feat. Fears (03:51)

 

neděle 14. dubna 2024

Lovataraxx - Sophomore (Cold Transmission Music)

 


Vedle Fort de La Bastille najdete v univerzitním Grenoble také stopy řady významných jmen (Pelenová, Reynek, Kurt, Vacher, ...), které někdy před deseti lety posílilo temně krásné coldwave duo Lovataraxx, resp. Kleo Pattern a Almond Blossom
Po svépomocí realizovaném titulu Kairos (5/2017), podpořeném tamní značkou Four4 Recordz, oficiálně debutovali až s albem Hébéphrénie (10/2019 Unknown Pleasures Records), které je dodnes volně dostupné u švýcarských Kakakids Records (2/2020). Jejich hořké postřehy se záblesky naděje a euforických okamžiků se s páteční release party (Grrrnd Zeroooo) "druhé" desky Sophomore (Cold Transmission Music) posunuly z mytologického pozadí do více osobní roviny, inspirované hororovými a sci-fi soundtracky z 80. a 90. let. Nakonec hned úvodní singl Tilda Vaast zachycuje podstatu hledání svobody a klidu uprostřed pulzujícího velkoměsta. Únik ze "zavedeného" zrychleného tempa, odrážející samotu a lidskou vykořeněnost.
Sophomore najdete u všech dobrých prodejců, a to nejen s duchem minimalistického synthpopu.

 

I. Heidi Montauk (05:45)
II. Träumen (04:12)
III. Harmony Boast(04:47)
IV. Earl Condition (04:10)
V. Tilda Vaast (05:49)
 
VI. Millepertuis (04:42)
VII. Zerrissen (06:07)
VIII. Marybone (04:34)
IX. Bruxism (Fire) (06:12)
X. Mare (03:39)
 
 
 

 

středa 10. dubna 2024

LIDO SOUNDS 2024 LINZ - The Libertines, IDLES, The Hives, ...

Uprostřed Lince přímo na levém břehu Dunaje (Urfahrmarkt) proběhne na začátku letních prázdnin druhý ročník hudebního festivalu LIDO SOUNDS, jehož o den delší přehlídka proběhne od čtvrtka 27. do neděle 30. června. Vedle Kings of Leon, Gossip, The Kooks a řady dalších známých jmen pomáhajících Linci na jeho cestě k "metropoli popkultury s konzistentním a přesvědčivým obsahem", stojí za pozornost především záverečný den, kdy vystoupí níže vystřižená sestava. Neděle je za 130 eur, ostatní cenové relace najdete na stránkách LIDO SOUNDS.