úterý 29. srpna 2023

PVNDV - Haunted (Dagger Forest)

 


Říká mladší generaci ještě něco "mystický" pojem witch-house? Víceméně se jednalo o hudebníky (remixování hip hopu založeného na razantním zpomalení, snížení tónů a opakování velmi krátkých úseků skladeb) s nepříliš jasným rodokmenem a vizáží, jejichž názvy projektů a skladeb byly tvořeny chaoticky uspořádanými písmeny a znaky. Začalo to někdy před třinácti lety a mezi nejznámější patřili majitel labelu DISARO (podvodník Robert), Mater Suspiria Vision, Salem, Balam Acab a v neposlední řadě Pictureplane. Jo, ten s těma nejsmradlavějšíma kanadama v Kutné Hoře, kterého jsem po mnoha a mnoha letech potkal pod další přezdívkou SCYTCHE u Dagger Forest (2014 - 2017). Londýnského labelu grafického designera a provozovatele witch-housové platformy Alana Karlika (aka Zin, Tales From The Crypt), který tuhle skvělou TAPE značku resuscitoval na sklonku minulého roku. Mezi jeho nejnovějšími tituly tak narazíte i na debutové album projektu PVNDV, které pod názvem Haunted prezentuje ukrajinskou PANDU Sergie Lytvynenka, a to od počátku jeho tvorby (2013) po současnost. Takže určitě nechybí zavzpomínání na dvě doposud realizovaná EP Miss you (10/2014), Changes (12/2018) a několik dalších starších skladeb. Stále krásně mystické a přitom tak aktuálně Haunted ▼▲

 

A1. I Shouldn't Be Here (vers. 1) (03:59)
A2. No Love (04:54)
A3. Floor (03:02)
A4. Hurt You (04:08)
A5. Thinkin' About You (03:04)
 
B1. Rain All Day (03:36)
B2. I Shouldn't Be Here (vers. 2) (03:58)
B3. Tender (04:03)
B4. In A Daze (04:18)
B5. Haunted (03:01)
 
 

 

neděle 27. srpna 2023

Maldorör Disco - František Štorm (GASK Kutná Hora, A Day of Sound)

 

Před branou podsvětí

tvoří se fronta,

všichni jsou čtenáři

Lautréamonta.

Ta masa nemrtvých

divně sebou tříská

do rytmů úchvatných

Maldorör Disca!


Současně s pátým ročníkem festivalu nezávislé a experimentální hudby A Day of Sound, proběhla včera v kutnohorské Galerii Středočeského kraje vernisáž výstavy malíře, grafika, publicisty, hudebníka a typografa Františka Štorma, zakladatele legendární Střešovické písmolijny (1993). Jeho hudební a výtvarný projekt Maldorör Disco vznikl letos na jaře, a to víceméně díky odmítnutému logu pro prokletý časopis Smrtisyn, který vás naučí umírat s radostí. A tak se k prezentaci divoce barevných psychedelických olejomalb, zobrazujících ega imaginárních muzikantů, připojila tanečně-dekadentní kapela, jejíž jádro tvoří zkušení performeři František Štorm (Master's Hammer, Mortal Cabinet), Kamil Princ (Smrtisyn, Infernalismus) a Ondřej Kůla (S&M Project, Hell Smoke), citující kultovní Zpěvy Maldororovy (1967 Odeon) Isidora Ducasse, známého pod pseudonymem Comte de Lautréamont (1846 - 1870). Zde tak zosobnění čistého zla Maldoror, pozměněného na metalově "znějící" Maldorör s "přívětkem" Disco, prohlubuje Štormovy experimenty s elektronikou, narážející v nejednom okamžiku až do britských vln popu 80. let. Na druhou zkoušku hodně dobrý!!!

Výstava Maldorör Disco ve Whiteboxu potrvá až do 28. ledna 2024   

 


 



pátek 25. srpna 2023

Kurvy Češi - Šnečí Med (Stoned To Death)

 


Na přelomu milénia vznikl v Plzni finančně a umělecky nezávislý multižánrový Fluff Fest (dříve Y2K), jehož punk-hardcorové kořeny přitahují umělce z celého světa. V roce 2005 opustil plzeňské "lokály" a jeho novým azylem se stalo sportovní letiště v Rokycanech, kde se rozšířil o přednášky a diskuze, propojující hudbu s politickým aktivismem. Jeho organizátoři, od roku 2016 navíc kasteláni pražského klubu Underdogs', podporují inkluzivitu, diverzitu, sociální spravedlnost a staví se proti rasismu, sexismu a dalším formám nenávisti.
Fluff Fest 2019 byl poprvé kurátorovaný kolektivně lidmi z různých kruhů, a otevřel se dalším žánrům jako folk, elektronika, hip hop, rap, new-wave nebo pop. To je případ i "starších" Stoned to Death Records, jejichž "alternativní" stage k oficiálnímu programu Psych Tent (od roku 2012) najdete na několika kompilacích PT/STD. Tu poslední, a dost možná opravdu úplně poslední, protože dle organizátorů festivalu šlo letos o LAST FLUFF EVER, najdete pod názvem PSYCH TENT 2023 a díky volně dostupné digitální verzi můžete být chytřejší o 19 hudebních subjektů. "Diletantské" art-punkery Kurvy Češi tam sice nenajdete, ale pokud prolistujete aktuální novinky Stoned To Death, pak jistě nepřehlédnete jejich druhé album Šnečí Med, křtěné právě na "posledním" Fluff Festu. V Praze, a tam maj vždycky pravdu, říkali, že je prej hodně speedy, trochu acid a zbytek víceméně hardcore à la punk. Tak jo, v probíhající deformaci lidství a úpadku téměř všeho, fakt dobrý. U mě dobrý. Ale jinak doporučuji si vzít k ruce texty, jinak psycho ulita a motolice z posraný nadprodukce.

 

A1. Hezky (01:54)
A2. Čerti, Plameny a Tvoje Oči (01:54)
A3. Feťák Bahno (02:50)
A4. Tribalus Nemakačenko Fuchs (01:36)
A5. Patlal Motal (01:45)
 
B1. Korejsek (01:55)
B2. Magion (01:21)
B3. Ohavné malé ohavné (01:54)
B4. Král (01:56)
B5. Šnečí Med (03:31)
 
 

 

úterý 22. srpna 2023

Unknown Prospect Vol. 1 (Second Sight / Pablo Bozzi)

 


Pablo Bozzi je hned po dnes zesnulém Toto Cutugnovi (R.I.P.) nejznámějším L'Italiano interpretem, který sice San Remo ani Bratislavskú lýru doposud nepostavil ze židlí, ale kromě přezdívky Lapse Of Reason jej potkáte i v duo-projektech Infravision (plus Kendal Mulla - majitel labelu Ritmo Fatale), Imperial Black Unit (plus Thomas Chalandon - majitel labelu AREA Z), Lost Highway (plus Mathis Hauray aka Mathis Kolkoz) a Soft Crash (plus Hayden Payne aka Phase Fatale). V současné době žije v Berlíně, kde si letos postavil label Second Sight. A jak prozrazuje první titul Unknown Prospect (vol. 1), jeho posláním je objevovat a prosazovat inovativní projekty / producenty, kteří vzdorují žánrům ve snaze o vlastní idylickou estetiku. V první dávce jich je šest, z nichž úvodní "dráhu" uvolnil majiteli Mild Peril Recordings Gilbertovi (aka Paladin) a jednu věnoval také vlastnímu projektu Soft Crash.
Pokud vás Pablo Bozzi se Second Sight oslovil, tak někdy ke konci září přiveze svou lásku k Italo Discu, synthwaveu, 80s new waveu a technu také do Prahy. Moc doporučuji!!          

 

A1. Paladin (Christopher J. Gilbert) - Ascending (06:41)
A2. Ninua - Facia (05:59)
A3. Zanias (aka Alison Lewis) - Nocturne (06:20)
 
B1. Soft Crash - Scorpio Rising (05:33)
B2. Rambal Cochet (Konstantyn Isaev) - Archangel (06:10)
B3. Gewaltem (Gewalt M) - Passion de l'Âme (06:08)