úterý 27. února 2024

IDLES - TANGK (Partisan Records)

 


V pondělí 11. března přijedou do Prahy v doprovodu DITZ  bristolští IDLES, kteří s sebou přivezou i třetí díl ze sběratelské série, nazvaný TANGK. Průhledný kouřový vinyl s netradiční F-stranou, jinak v pořadí páté studiové album, které hned první týden po vydání obsadilo nejvyšší příčky britských "hitparád", v Německu a Belgii pak druhá. Jde o výsledek první společné spolupráce se zákulisním hráčem a producentem Radiohead (8 z 9 LP) Nigelem Godrichem, který jejich tradiční spravedlivý hněv ztlumil (zpomalil) do "milostných písní", aniž by kapela přišla o svého punkového ducha. Takový drsný výraz lásky, jehož "emociální" texty nechávají vzpomenout třeba i na srdcervoucí Coldplay, které v nadsázce připomíná aktuální třetí singl Grace s deep-fake klipem Yellow.
Zvukomalebné TANGK je pro mě osobně obrovským překvapením. Ač stále zůstává zakořeněno v jejich "DIY" punku, odpálilo kapelu z této "lokální" úrovně mezi skutečné "mainstreamové" hvězdy s obrovskými pódii. Zda Joe Talbot a jeho boys výslovně toužili po takovéhle lásce nevím, ale s touhle deskou se jí už neubrání. TANGK je naprosto výjimečná a nejlepší nahrávka, jakou kdy IDLES vydali.

11/11

 

A1. IDEA 01 (03:38)
A2. Gift Horse (04:09)
A3. POP POP POP (04:16)
A4. Roy (04:09)
A5. A Gospel (03:45)
 
F1. Dancer (03:09)
F2. Grace (03:53)
F3. Hall & Oates (02:23)
F4. Jungle (04:11)
F5. Gratitude (03:41)
F6. Monolith (02:52)
 
 

neděle 25. února 2024

Spectaculare #11 (Loscil & Lawrence English, 23. 2. 2024 Kostel sv. Šimona a Judy)

 


V mezeře mezi dvojicí beznadějně vyprodaných koncertů Depeche Mode v O2 areně, začal v kostele sv. Šimona a Judy 11. ročník multižánrového festivalu Spectuculare, jehož cílem je na různých místech v Praze (Fuchs2 / Bike Jesus, Palác Akropolis, Gabriel Loci, Kasárna Karlín, Zrcadlová kaple Klementinum) prezentovat nejnovější trendy na poli audiovizuální kultury a podněcovat tak místní kreativní potenciál.
Úvodní večer letošního ročníku zahájili ambientní hudebníci Loscil a Lawrence English se svým společným "varhaním" projektem Colours of Air. Kromě pro evropské turné natočeného alba Chroma doprovodil dvojici ve vyprodaném barokním kostele, prozářeného site-specific laser show, také ambientní písničkář Will Samson.
Spectaculare 2024 není ale jen o audiovizuálních umělcích pohybujících se na průsečíku současné elektroniky, anantgardy jazzu a ambientu, ale uslyšíte také různé informace ve workshopech, uvidíte skvělé filmy v Biu Oko, či můžete navštívit výstavu Spectaculare Art Show 2024 v Galerii Portheimka. Festival poběží až do 28. března.
 
 


pátek 23. února 2024

GHLOW - Levitate (PNKSLM Recordings)

 


Na MDŽ, resp. už o dva dny dříve, vychází druhé album švédsko-ruského dua GHLOW, které před sedmi lety spojilo houslistku, sochařku a textařku Emille de Blanche (zp/bas) s tatérém Nikolayem Evdokimovem (kyt/synt/bicí automat), jehož první punková kapela vznikla v 90. letech jako politicky nabitá reakce na rozpad Sovětského svazu.
Ve stockholmském undergroundu usazení GHLOW na sebe poprvé upozornili soundtrackem k povídkovému snímku Dom (režie Kalle Altin), po kterém své industriálně-elektropunkové představy zhmotnili prostřednictvím digitálního EP Crystal Memoriz (11/2017). S debutovým albem Slash and Burn (4/2021) neoslnili jen tamní PNKSLM Recordings, ale též gdaňskou alternativní značku Iskra Cassettes, kde jak už asi tušíte, vyšla loni v lednu limitovaná edice kazet s unikátním obalem, jako aktuálně třeba SIKSA/USENKO/DUBROWSKA.
Jejich čerstvý střet punku s radikální elektronikou dostal název Levitate a kromě deseti nejen politických témat opět srší zuřivou a syrovou energií. Díky úvodnímu singlu Big City dokonce i noirovou. Těžká nálož hlubokých emocí, kterou unesete a ještě vás přinutí "konečně" přemýšlet o vnějším toxickém prostředí, servírovaném mainstreamovým chaosem. Jak říkám, hlubší a pevnější, než skvělý debut Slash and Burn.

 

A1. Big City
A2. Lost My Mind
A3. Levitate
A4. Bring It Down
A5. Dust
 
B1. Golden
B2. Radiate
B3. Tricky
B4. Slide
B5. Sparks
 
 
 

 

úterý 20. února 2024

COWER - Celestial Devastation (Human Worth)

 


Možná že to bylo zrovna v pražském klubu Underdogs’, kdy Wayna Adamse (koncert s bubeníkem Sepultury v projektu Petbrick) napadlo dát život logu COWER a tím konečně spojit trojici dlouholetých přátel. Protože právě o roce 2019 se mluví jako o době vzniku "gotického tělesa" COWER, míchajícího chutě všech zúčastněných hvězd z hvězd (Noise, Post-punk, Industrial, Hardcore, ..). A tak tento muž mnoha tváří (Big Lad, Death Pedals, JAAW, ..) dal k dispozici své londýnské studio Bear Bites Horse a pozval textaře Toma Laceyho (Fucking Lovely, YARDS) a Garetha Thomase (USA Nails, The Eurosuite), se kterými natočil debutové album BOYS (12/2020). To vyšlo na tamní značce Human Worth, kde o pár měsíců později podpořili i jeho rozšířenou a dodnes volně dostupnou verzi COVER BOYS (7/2021). 
Se stejným labelem i studiem je spojena též novinka Celestial Devastation, odevzdaná online zážitku, ať už v dobrém či ve zlém. Vrstvení žánrů s větším důrazem na syntezátory tak vedle "očekávaného" noise-rocku dá vzpomenout třeba na kapely jako Depeche Mode či The Velvet Underground. S deskou Celestial Devastation se ocitáme v neznámém, ale přitom aktuálně až v příliš přítomném prostoru, kde naše životy ovládají technologie a umělá inteligence. Ta víceméně dostala příležitost jak při tvorbě obalu, tak vizuálně doprovází jednotlivé skladby. Těch se na album dostalo děvět a jen stěží byste tipovali, že patří pod jeden titul. Důkaz, že dnes lze vše. Přitom stále máme šance zůstat střízliví a chápat realitu. A je jen na nás, zda odoláme, či podlehneme pohodlí. 
Během výběru pak doporučuji poslech vynikajícího díla Celestial Devastation, z jehož prodeje (stejně jako u debutu BOYS) jde 10% ze zisků na charitativní organizaci Hackey Foodbank, podporující občany uvězněné v krizových situacích a chudobě. 

 

A1. We Need to Have the Talk (02:35)
A2. Summoner (03:14)
A3. Hard-Coded in the Souls of Men (04:37)
A4. Buffeted by Solar Winds (03:54)
A5. Deathless & Free (04:24)
 
B1. False Flag (04:35)
B2. Aging Stallions (04:50)
B3. Celestial Devastation (03:30)
B4. Bury Me in the Lawless Lands of the West (03:30)