neděle 28. listopadu 2021

Damon Albarn - The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows (Transgressive Records)

 


Kdo jste v květnu navštívili online-covid Glastonbury festival, tak vás bezpochyby nemohl minout, tedy kromě post-radioheadských The Smile, multitalentovaný britský skladatel, zpěvák a aktivista Damon Albarn. Frontman kapel Blur, Gorillaz a The Good, the Bad & the Queen, který po sedmi letech přichází se svým druhým studiovým albem The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows. Jak již název lehce naznačuje, tentokrát jej oslovila díla venkovského básníka Johna Clara, jehož nepříliš veselý pohled na život a krajinu kolem (nás) promíchal Albarn s tou islandskou. Ač ta "veselejší" část nahrávky končí jedenáctou skladbou Particles, po třicetivteřinové pauze se přesunete do "experimentálního" prostoru, který vytvořil základ tohoto fenomenálního díla. Oproti debutu Everyday Robots (4/2014 Parlophone) si "tuhle cestu z města" realizovanou londýnskými Transgressive Records produkoval Albarn sám a mezi opět nekonečnou řadou hostů naleznete taková jména, jako např. Mike Smith, Josephine Stephenson, SigrúnJónsdóttir, Carol Jarvis či André de Ridder.

A1. The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows (05:00) - 1. singl
A2. The Cormorant (04:21)
A3. Royal Morning Blue (03:12) - 4. singl
A4. Combustion (02:53)
A5. Daft Wader (03:28)
A6. Darkness To Light (02:59)
 
B1. Esja (03:41)
B2. The Tower Of Montevideo (04:19) - 5. singl
B3. Giraffe Trumpet Sea (01:51)
B4. Polaris (04:45) - 2. singl
B5. Particles (03:21) - 3. singl
B6. silence (00:30)
B7. Huldufólk (19:09)

pátek 19. listopadu 2021

Koně a Prase - Bramborové hity dnes v TEMPU nezazní!!

 


Glastonbury, Reading / Leeds, Primavera Sound, Coachella, Lollapalooza a v neposlední řadě i Pitchfork Music Festival. Místa, kde dnešní hostííí českobudějovického klubu TEMPO prej zatím nehráli. Ale zase každý z headlinerů uvedených festivalů začínal právě v malých a bezvýznamných klubech. A tak prosím uvítejte retro duch dua Eva a Vašek Bert & Friends, které v rámci 2050 TOUR mělo doprovodíit ve městě kde by chtěl žít každý uskupení Koně a Prase. Eko-disko-politic-punk-underground o(l)d zamořeně nevyřešené Valmez Bečvy, jehož rok starý odpad Bramborové hity je sice naprosto famózní, ale stejně jako třeba v Glastonbury, tak ani Budějcích naživo nezazní. Tentokrát prej pro nemoc. Hmmm. Zkrátka odmítají legendární pódia, což pro výjimečně okouzlující kapely typu Koně a Prase (dodnes nevím kdo je z tria Lenka Halová - zp/synt, Martin Janík - bicí/zp, Viktor Mikulášek - kyt/zp, větší prase) není nic nového. Podobně už takhle postupovali např. Thom Yorke, Billy Corgan či Miro Žbirka. Každopádně nahrávka odkazující na spolupráci s Prokopem Holoubkem (Midi Lidi) a jeho agenturu Bumbum Satori je čistě náhodná a směle ji lze "archivovat" vedle řady legend tuzemské nové vlny (Jasná páka, Pražský výběr, OK Band, ...). A že Bečva a další podvody a lži našich/vašich politiků jsou neomluvitelné, můžete "vyhrotit" prostřednictvím LH iniciativy Bečva bez jedů!!  

A1. Kovo (04:37)
A2. Eko (02:47)
A3. Fízli (04:11)
A4. Stěhovák(04:00)
A5. Les (03:53)
 
B1. Peníze (04:50)
B2. Vysavač (03:33)
B3. Žvýkačka(04:36)
B4. Prasečinská čtvrť (06:53)

 

 

neděle 14. listopadu 2021

Frauenthal - Výběr děl ze symposií (AJG Hluboká n. Vlt., 13.11.2021)

 

DP & MR (zleva)


Alšova jihočeská galerie včera ve "své" Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou zahájila výstavu Frauenthal, která vznikla v průběhu výtvarných symposií v letech 2019 - 2020. Jak již naznačuje německý název obce, jedná se skutečně o Frantoly na Prachaticku, ke kterým v minulosti patřily Klenovice a zaniklá obec Malonín. Zde už téměř čtyři roky pořádá AJG sympozia na polosamotě v uzavřeném údolí Zlatého potoka, kam se na sklonku roku 2015 po "neshodách" v Nahořanech přesunul dnešní majitel penzionu U Parádů Lukáš Hadrava. Kdo skutečně miluje Šumavu a koncerty pro zachování tamní divočiny, zná zdejší genius loci již dlouho a organizátorům/kurátorům výstavy Ditě Pfeferové a Miroslavu Růžičkovi se memůže divit, že vzájemné umělecké poznávání a spolupráce zasadili právě do Frauenthalu (neplést s Frauenwaldem). Do "krajiny posedlé tmou", kde vedle hudebních a divadelních festivalů, výtvarných workshopů a filmových klubů vytvářeli svá "Frauenthal díla" také Petr Brožka, Kateřina Dobroslava Drahošová, Pavel Kučera, Marie Ladrová, Matěj Macháček, Martin Mrkva, Jitka Petrášová, Klára Stodolová a Eva Vápenková.

Kateřina Dobroslava Drahošová, Cyklus krajina posedlá tmou, 2019


Matěj Macháček, Temelín, 2019


Marie Ladrová, Frantoly, 2020


Pavel Kučera, Cyklus Maloniny,2019