neděle 30. června 2024

Petr Písařík - ROOTS (Galerie 105 Třeboň)

 


Třeboňský rodák Petr Písařík patří mezi přední osobnosti současné středoevropské scény (Brusel, Paříž, Londýn, Vídeň, ..) a ve svých prostorových instalacích i obrazech vytváří vlastní svébytnou techniku, založenou na vrstvení "nezvyklých" materiálů bytostně spjatých s Českem. Jeho sochy a objekty často vznikají z recyklovaných materiálů, jejichž krásu se pokouší znovu objevit a ukázat v nových souvislostech. Jeho včera zahájená výstava ROOTS pro třeboňskou STOPĚTKU je tak přímou interakcí s multifunkčním prostorem galerie, která vznikla před dvěma lety po rekonstrukci renesančního měšťanského domu na "hlavním" náměstí. Prorůstání Písaříkových kořenů do architektury objektu, a to vč. komentovaných prohlídek (13.7. a 27.7.) a promítání dokumentu Lucie Klímové STAR DUST - Petr Písařík ve Villa Pellé, můžete zhlédnout až do 18. srpna. Vedle této jeho vůbec první samostatné výstavy v Třeboni plánuje autor představit svá díla také na dalších místech ve městě.

 

Úvod vernisáže patřil duu Bárka, resp. Vltavě Bedřicha Smetany a irským tradicionálům


pátek 28. června 2024

David Tibet and Current 93 (KovnaFest Praha)

 


Den před 35. výročím "sametové revoluce" a šest dní před pražským dvojkoncertem Molchat Doma & Urban Heat (Velký sál Lucerny), proběhne v rámci jubilejního KovnaFestu "halucinační piknik" s mistrem Davidem Tibetem a jeho experimentálními patripassianisty Current 93 (Reinier van Houdt - klavír, Alasdair Roberts - kyt, Andrew Liles - elektronika, Aloma Ruiz Boada - housle, Michael York - dechové nástroje, David Pepe - vizualizace). Místem činu se tak po osmnácti letech stane opět kostel sv. Šimona a Judy a součástí letošního ročníku, postaveného tradičně na ideálu komunitního pěstování kultury, vzájemnosti a propojování odlehlých a zároveň velmi blízkých oblastí rozmanitého hudebního a uměleckého světa, bude i konference o avantgardní, experimentální a alternativní hudbě. Vstupenky pořídíte prostřednictvím GoOut. Jo a mimochodem, dnes vychází THE LONG SHADOW FALLS BOXSET **SIGNED EDITION**!!
 



 

čtvrtek 27. června 2024

Nightbus - Exposed to Some Light / Average Boy (So Young Records)

 


Mix nesmrtelných Joy Division, The Cure a The XX. Tak nějak se mi po aplikaci druhého sedmipalce Exposed to Some Light / Average Boy rozlilo v těle manchesterské trio Nightbus, které ještě před vydáním debutového 7" Way Past Three / Mirrors (3/2023) podepsalo smlouvu s londýnskými So Young Records. A jak už název trochu prozrazuje, jejich hudba výchází z "návratů" nočními autobusy, ve kterých objevili kontrast mezi půvabem noci a drsnou realitou městských ulic. S nemalým citem pro taneční hity září oba sedmipalce, z nichž ten aktuální lze považovat za jeden z nejlepších, který kdy v "nostalgickém" Manchesteru vznikl. Soundtrack k osamělé klubové noci, za kterým stojí DJ Zac Melrose (bas), producent Jake Cottier (kyt/elektronika) a jeho "žačka" Olivia Rees alias Olivesque (zp/kyt). Napjatě atmosferická krása, podpořená navíc producentem Alexem Greavesem a frontmanem Working Men's Club Sydney Minsky-Sargeantem.

 

A. Exposed to Some Light (03:57)
B. Average Boy (03:44)
 
 

pondělí 24. června 2024

Chelsea Wolfe, Kælan Mikla, John Doran, Sapphire Goss (MeetFactory Praha 23. 6. 2024)

 


Synapse Knowledge je dlouhodobý projekt MeetFactory s cílem osvěty, vzdělávání, propojování kultur a zviditelnění celospolečenských problémů formou uměleckých prostředků. Včera před pro mě prozatím nejlepším koncertem jaký jsem kdy v podání démonické Chelsea Wolfe viděl, a kterou do vyprodaného večera uvedlo výborné trio chladných dam z Islandu Kælan Mikla, proběhla ve vedlejším sále přednáška britského hudebního publicisty Johna Dorana. "Nahluchlého"metloše, antifašisty a zakladatele hudebního webu The Quietus, jehož jméno objevíte i na řadě daších platforem (Corporate Counsel, The Guardian, New Humanist, JD Supra, ..). S podtitulem začátku verše první skladby z debutového alba Black Sabbath (2/1970 Vertigo - skvělou poctu k padesátinám desky najdete u Sacred Bones Records) What is that Stands Before Me: Heavy Metal and Modernism (4/2024) v ní Doran připomněl dějiny metalu a humorně tuhle dle něho vrcholnou formu rockové hudby propojil s modernismem a jeho neustálou touhou vytvářet nové obrazy světa. V doprovodu audiovizuální umělkyně Sapphire Goss, která z archivních 8mm a VHS záběrů sestavila enigmatické obrazové koláže propojené s jedinečným soundtrackem od norského dua Årabrot a dalších umělců, vznikla zajímavá performance o hudebním žánru, kterému jsme se na rozdíl od Dorana vysmívali coby pankáči už v osmdesátkách. Tehdy totiž u nás jeli jenom veksláci (diskošky), somráci (undreground), pankáči a metaláci, kteří mě seřezali snad na každé zábavě. I to byl komunismus, soudruzi.

 




Přehráno celé aktuální album + zástupci titulů Birth of Violence (8), Hiss Spun (5/6), Abyss (7/17/18), Pain is Beauty (10), Unknown Rooms: A Collection Of Acoustic Songs (9)