pátek 30. srpna 2024

HRADBY Jednoty (13. - 14. 9. Zámek Plumlov)

 

 

Začalo to v Soulkostele, pokračovalo na Kalvárii, v Polomu a loni v Neratově. Letos terapeutická cestovka nezávislých promotérů (Cáry mlhy, ][, Heartnoize, Letmo, Marast, Naše koncerty) JEDNOTA vyrazí mimo sakrální objekt a společně s organizátory festivalu experimentálních audio-vizuálnívh umělců HRADBY SAMOTY obsadí zámek z konce 17. století v Plumlově. Hlavní "okrajová" stage bude situovaná do sklepení zámku, koncerty se odehrají na pahorku na nádvoří, v klavírním salonku v nejvyšší patře zámku a dokonce prý i v dílně. Těšit se můžete např. na britské duo Demdike Stare, které v ČR vystoupí po šesti letech, dále na rezidenta ugandského labelu Nyege Nyege Tapes Judgitzu či famózní "písničkářku" Gwenifer Raymond z Brightonu. Seznam učinkujích a mnohem více najdete na oficiálních stránkách UDÁLOSTI roku, a to nejen na Moravě.


úterý 27. srpna 2024

Brigitte Calls Me Baby - The Future Is Our Way Out (ATO Records)

 


Vy kdo jste minuli debutové EP chicagských Brigitte Calls Me Baby, tak jej můžete nyní získat víceméně zdarma. Obsah pětiskladbové růženky This House is Made of Corners (11/2023) totiž vychází společně se stejným počtem novinek na oficiálním LP debutu Future Is Our Way Out. Do předem jisté krásy ovlivněné mj. strachem z vlastní smrti a nadějí života po životě, vstoupíte skrz noirové reflektory, které s citem pro zachycení propasti mezi polovinou minulého století a současností nastavil Alec Basse. A snad právě proto nahrávka oplývá značnou dávkou nostalgie, touhy, romantiky a úzkosti, známé třeba z Morrisseyho tvorby. 
Nádherná a stále překvapující The Future Is Our Way Out vznikla z části naživo v legendárním RCA Studiu A v Nashvillu s producentem Davem Cobbem a najdete ji opět u newyorských ATO Records.

10/10

 
A1. The Future Is Our Way Out (04:42)
A2. Pink Palace (02:49)
A3. Eddie My Love (03:20)
A4. Fine Dining (02:52)
A5. I Wanna Die In The Suburbs (03:03)
A6. Too Easy (03:27)
 
B1. Palm Of Your Hand (03:35)
B2. Impressively Average (03:18)
B3. We Were Never Alive (04:08)
B4. You Are Only Made Of Dreams (03:17)
B5. Always Be Fine (03:14)
 
 
 

neděle 25. srpna 2024

VIDINY 2024 (Třeboň 105)

 

 
STOPĚTKA je jedinečné multifunkční místo přímo v srdci Třeboně, ve kterém před dvěma roky vznikl prostor pro galerii, biograf, divadlo a hudební produkce. Nákladnou rekonstrukcí spolufinancovanou Evropskou unií, podmiňující pětileté pořádání kulturních akcí, tak znovu ožily historické kulisy renezančního domu č.p. 105 na Masarykově náměstí, ve kterém dostávají prostor současní autoři a alternativní formy umění.
Po projektu StreetArtPark (rezidenční pobyty v Třeboni), podporujícím umění ve veřejném prostoru a umožňujícím mladým a začínajícím autorům vystavovat svá díla, vstoupil pořádající Spolek stopět do další fáze, kterou tento týden prezentoval nultý ročník festivalu vizuálního umění VIDINY. Od středy do neděle tak měli návštěvníci této pozoruhodné akce možnost navštívit vernisáže, výstavy, filmové projekce, performance, VJing, videomapping, koncerty i diskuze s tvůrci. Ač hlavní část programu probíhala v prostorách STOPĚTKY, nemalá překvapení čekala na milovníky umění i na dalších místech Třeboně, jako např. v zámeckém parku, kde absolventi a studenti AVU prezentovali svá sochařská díla a pokračoval zde i "další ročník" uznávaného StreetArtParku.
Vedle poskytování kreativního a inspirativního zázemí pro mezioborová setkání umělců i odborníků napříč současnou uměleckou scénou, patří mezi jednu z priorit festivalu VIDINY zaplnění umělecky výrazného místa “uvolněného" po odchodu ANIFILMU (dřive ANIFEST) z Třeboně v roce 2019. Tak nechť se této myšlence daří, festivalu přeji větší návštěvnost a život i po "pětiletce". Já osobně mu věřím. Na jihu Čech jde totiž o naprosté zjevení s obrovským potenciálem.
 
 
Victoria Duryagina - Бучанська різанина

Victoria Duryagina - Já nechci být X

Zuzana Vepřeková: Krajina se dívá

Jana Svobodová: Tale of a Tear

VIDINY ve městě - Pavel Dušek

Markéta Laštuvková: Halucinace

Josefína Dušková: Na prahu vědomí / Na vlnách nevědomí