středa 7. srpna 2024

Grand River and Abul Mogard - In uno spazio immenso (light-years)

 


In uno spazio immenso je název prvního společného alba zástupců italské experimentální hudby z nichž ten starší mě několik let tahal pěkně za nos. Abul Mogard totiž není srbský tovární dělník v důchodu, jak rád o sobě tvrdil, ale italský "disco" producent Guido Zen a někdejší člen několika tanečních projektů (Brain Machine, Gamers In Exile, My Selfish Desire, ..). O generaci mladší a určitě přitažlivější je pak v Berlíně usazená nizozemsko-italská skladatelka a zvuková designérka Aimée Portioli alias Grand River, jejíž tvorba je protkaná emocionálními barvami, kombinující atmosférické tóny s rytmickou komplexitou. V říjnu 2017 debutovala ípíčkem Crescente a první album Pineapple vydala o rok později u Spazio Disponibile. Následující dva tituly (Blink A Few Times To Clear Your Eyes - 9/2020, All Above - 2/2023) podpořili Vídeňáci z Editions Mego a nemálo důležité je si připomenout i neprávem přehlížené EP Along The Simple Line (9/2022 Concentric Records), které Aimée vytvořila s Enricou Falqui (ERIS) pod názvem YHDESSA.
Pro svůj nejnovější počin s "bělehradským podvodníkem" In uno spazio immenso oslovila berlínský label light-years, který před třemi lety založila famózní italská skladatelka Caterina Barbieri. Výsledkem je tiše opojný áž meditativní "obraz" imresionistického ambientu naplněný zářícím světlem a stínem, jehož "hluk" slábne v šepot a diváka vtahuje do práznoty obrovského prostoru - In uno spazio immenso.
Pohlcující nahrávka, kterou bych chtěl někdy prožít naživo. Tedy pokud do té doby nenarazím na lepší trenážér pro cestování v čase.

 

A1. Dissolvi (07:08)
A2. Frantumi di luce (09:42)
A3. Altrove, lontano (04:52)
 
B1. Archi (07:41)
B2. Sulle barcane (11:56)
B3. Ricordando il giorno (02:44)
 
 

Grand River + Andert Tysma (Donaufestival 2024)


 

Žádné komentáře: