čtvrtek 20. ledna 2011

GY!BE – Kayo Dot – KRK (23.1.2011 Praha)



Taky nevíte kam vyrazit v neděli večer? Do Paláce Akropolis míří vloni po sedmi letech znovuobnovení kanadští veteráni post-rockových tradic Godspeed You! Black Emperor (25.1. Wien - Arena), v Komunikačním prostoru ve Školské vystoupí „nesvéprávné“ elektroakustické duo z USA KRK (25.1. Ostrava, 26.1. Č. Budějovice) a K4 ovládnou avantgardní američané Kayo Dot (2.2. Wien - Rhiz, 6.2. Linz - Stadtwerkstatt). Zde prostřednictvím Letmo Production přijměte malou poznámku k posledním jmenovaným a mé přání vaší šťastné volby.

Kayo Dot jsou působiví stejně jako nezařaditelní. Málokdo si dokáže uchovat zcela jasnou integritu při tak těžko předvídatelných stylových migracích. Od disharmonické psychedelie takřka art rockového alba Blue Lambency Downward, se kterým do ČR premiérově zavítali, se následující deska Coyote pouští do bizarní kombinace pochmurného basového zvuku, tak typického pro gotický post punk 80. let, a současné experimentální vážné hudby a jazzu. Samozřejmě opět s charakteristickým snovým rukopisem Tobyho Drivera. Kytaru tu budete marně hledat, což by při vzpomínce na jejich první dvě alba protkaná mnoha vrstvami až čtyř elektrických kytar mohlo překvapit, kdyby nešlo právě o Kayo Dot.
Tartar Lamb začali jako boční projekt pouze Tobyho a Mii z Kayo Dot, ale dnes už je sestava opět proměnlivá. Původní zaměření na klasickou hudbu také ustoupilo nevyzpytatelným experimentům hudebníků a jejich současný avantgardní amalgam se vzpouzí jednoduchým definicím. Nové album letos na jaře!
Jeremiah Cymerman, experimentální klarinetista a skladatel s pro našince kuriózním jménem, patří k činorodým postavám newyorského downtownu. Svůj nástroj pojímá velmi široce a není pro něj problém stvořit z něj živoucí bytost s mnoha organickými projevy nebo chladný kus kovu, z jehož tónu pomocí následné elektronické desintegrace odlévá hypnoticky dronové vazby. Člen Tartar Lamb, jehož poslední nahrávkou je ambiciózní suita Under a Blue Grey Sky pro smyčcový kvartet a elektroniku.“

Žádné komentáře: