neděle 11. září 2011

Austra & Kool Thing – 10. 09. 2011 MeetFactory, Praha (naživo)

Z příjemné záplavy zahraničních jmen plujících letos skrz tuzemská pódia, vyčnívaly hodně vysoko nad horizont minimálně dvě. Zatímco na čerstvou držitelku britských Barclaycard Mercury Prize PJ Harvey (Let England Shake) si budeme muset ještě nějaký ten týden počkat, jeden z největších talentů kanadské nezávislé scény vystoupil včera v pražském nekuřáckém klubu MeetFactory. Jmenuje se Katie Stelmanis a se svou šestičlennou kapelou Austra přivezla naživo představit debutové album Feel It Breaks, nominované na tamní Polaris Music Prize.
Přesně podle časového rozpisu pořádajících Bohemian Like You se ve čtvrt na deset objevila předskakující berlínská dvojice Kool Thing, která svou přidělenou půlhodinkou prohnala eponymní EP s několika novinkami. Přestože návštěvníci přišli hlavně kvůli torontskému objevu, počítačem řízené beaty s přísnou kytarou a fascinujícími klávesami si brzy mnohé z diváků naprosto podmanily - a to nejen díky závěrečné geniálně fungující Plan.life.go!
O úvod hlavních hvězd se postarala sama Katie na piáno hlazenou The Beast, dohranou však již kompletními Austra - Maya Postepski (bicí), Dorian Wolf (bas.), Ryan Wonsiak (kl.) a vokálně taneční dvojčata Sari & Romy Lightman (Tasseomancy). Během hodinové elektro-gotické opery se početné publikum dočkalo skladeb téměř z celého hity nabitého alba Feel It Breaks, tedy až na Shoot the Water a The Noise, které pro změnu doplnily VYNIKAJÍCÍ novinka Habitat a b-strana prvního singlu Beat and the Pulse, nazvaná Young and Gay. Mluvit o koncertu roku je sice s ohledem na říjnovou cestu PJ Harvey do beznadějně vyprodané Lucerny zatím předčasné, ale i druhé místo pro zatím kluby obrážející Austra je úspěšné! Až mi to nebezpečně připomíná nezapomenutelné datum 21.05. 2005, kdy ve vídeňském Flexu „začínali“ Arcade Fire, mimochodem konkurenti z na 19. září chystaného vyhlášení Polaris Music Prize.

Austra
01. The Beast
02. Young and Gay (b-strana)
03. Hate Crime
04. Lose It
05. The Choke
06. The Villain
07. Darkem her Horse
08. Habitat (novinka)
09. Beat and the Pulse
10. Spellwork
--
11. The Future

Kool Thing
01. We Are Here (EP)
02. The Sign (EP)
03. Light Games
04. This is the place
05. Linedrive (EP)
06. Trees
07. Plan.life.go (EP)




Žádné komentáře: