neděle 26. srpna 2012

Polski film (režie Marek Najbrt, Aerofilms)


Polski film je píčovina. Koprodukčně zvláštní píčovina. Zvlášť když jdeš do kina v očekávání největší píčoviny roku a ona tě ta píčovina míchající realitu s fikcí, navíc s prvky (ne)úmyslného amaterismu a psycho-thrilleru mile překvapí.

Příběh spojuje bývalé spolužáky brněnské JAMU, kteří se pod dohledem (režiséra) Jana Budaře a polských kolegů rozhodnou natočit svůj dlouho odkládaný sen (Komediograf). A tak v přímém dokumentu odhalíme finanční machinace Tomáše Matonohy šukajícího svou skutečnou manželku Lucii Benešovou, skrytý exhibicionismus schizofrenika Marka Daniela, logopedicko-luďkosobotovské útrapy rozvádějícího se Pavla Lišky (Boková + Deafmessenge) a opravdovou víru čuráka Josefa Orbit Poláška. Kromě stále chlastající čtveřice a loňské kolekce Johna Malkoviche, snímek oživuje ovšem také ženská krása - polská divadelní, seriálová a zde i filmová herečka Katarzyna Zawadzká (Kasia), promiskuitní produkční a od Protektora opomíjená Jana Plod(á)ková a čurákovo (ne)skutečná manželka (Barbora Milotová) Míša Polášková.
Polski film je reflexe zmatené absurdity současné společnosti, kterou by k „dokonalostí“ povýšila snad jen zkrácená verze. Dvě hodiny jsou opravdu moc.       

Žádné komentáře: