neděle 17. listopadu 2013

SUEDE / Teleman (16.11.2013 Lucerna, Praha)




Nevím jak to měli v rámci probíhajícího turné londýnských SUEDE v jiných zemích, ale předpokládám, že Praha byla absolutní výjimkou. Kombinace tuzemské koncertní premiéry odehrané dvacet let po vydání Mercury Music Prize oceněného eponymního debutu s letošním šestým studiovým albem Bloodsports, kterým kapela navázala na nejsilnější momenty svých předchozích titulů, fungovala naprosto fantasticky. Devadesátiminutový pre-britpopový sprint charismatického Bretta Andersona & SUEDE dopoval snad ze všech svých doposud známých látek, tedy až na celkem propadákovou A New Morning (2002), kterou zastoupila alespoň b-strana singlu Positivity nazvaná Cheap. Kromě ní se dostalo také na žádnou desku nereprezentující Stay Together (EP 2/1994) a další "béčko" Killing of a Flashboy, tentokrát v barvách singlu We Are the Pigs (LP Dog Man Star 1994).
Frontman připomínající místy pavouka, a to nejen díky šplhu na balkon, rozhodil své sítě dokonale. Kdo zůstal v jeho dosahu, zůstal naprosto ztracen. Pohlcen výborným vystoupením, kterému po několika předešlých vítězích (8, 9, 10, 11, 12) předávám titul letošní. Ale zanechme slov a přibližme si podobnou atmosféru honem rychle vydanou dvojicí 3CD digipacků European Tour Live 2013, zachycujích koncerty z Leedsu (26.11.) a Bruselu (1.11). Raritně-chamtivé uskupení Concert Live tentokrát dělilo na CD1 (1-11), CD2 (12-18) a prázdné CD3 (19+20), které si po stažení a vložení "jedinečného" kódu můžete rozšířit o přídavkovou skladbu, resp. skladby New Generation (Leeds) a Hit Me (Brusel). Nutno ještě dodat, že jako předkapela (45') se včera ve velkém sále "barandovské" Lucerny představila indi-popová čtveřice z Readingu Teleman, kterou z větší části tvoří členové dnes již neexistujících Pete & The Pirates, vedených mistrem Sandersem (Tap Tap).  Oba letošní singly Cristina / In Your Fur a Steam Train Girl / Please Kill It podpořili pánové z londýnských Moshi Moshi Records a producent Bernard J. Butler, tedy bývalý kytarista stále skvělých S U E D E.

16.11.2013 Praha
Still Life Barriers, It Starts & Ends With You, Trash, Animal Nitrate, We Are The Pigs, Killing of a Flashboy, Sabotage, The Drowners, Filmstar, Can't Get Enough, Heroine, 2 of Us, Cheap, For The Strangers, So Young, Metal MIckey, Beautiful Ones,

přídavky
 She's In Fashion, Stay Together

Brett Anderson
Neil Codling
Mat Osman, Simon Gilbert
Richard Oakes

Thomas Sanders (Teleman)


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

nic lepsiho jsem letos nevidela a kdybych tam nebyla a nekdo mi to vypravel, stejne bych neverila...neuveritelny
DYNA