úterý 4. března 2014

Letmo Production & Cáry mlhy & Marie uvádějí: MAAN + Freddy Ruppert + Mathieus Serruys vs. Pauwel De Buck (15.3.2014 Café V lese PRAHA)



jsou dva Belgičani, je jim něco přes dvacet a venku mají desku Manifold, která mohla vyjít dřív, než se narodili. Do police byste ji dávali kousek vedle The Fall nebo Joy Division. Jako jedni z mála si od Iana Curtise nepůjčují jen formu, ale především obsah, respektive jeho nefalšovanou naléhavost, která tu hraničí s čirou beznadějí. The Fall a Maan spíše než zvuk spojuje schopnost pomocí pár tónů a třeba i jediné věty textu vytvořit ohromnou energii, jejich pasivně agresivní projev a ohromný talent. Maan zvládají na mikrorozsahu do repetitivního post-punkového rytmu vkládat disharmonické dechy, gotiku i krautrockové vesmírné efekty. Dohromady to z nějakého důvodu funguje zcela samozřejmě. I přes zdánlivou jenoduchost obsahu Manifold velmi spolehlivě trestá nepozornost a pustit si ji například jako podkres k mytí nádobí se nedoporučuje. Když deska skončí, na ruce vám poteče už jenom studená voda, čelo budete mít otlučené z rytmického bušení do skříňky nad dřezem a nádobí bude pořád stejně špinavé, možná o něco víc. Manifold je manifestace čistého talentu, a neexistuje žádný důvod si myslet, že naživo by Maan měli být jakkoli slabší, přestože nemůžete tušit co čekat: jestli písně nebo chladné hlukové zpovědi upomínající ty nejbizarnější projekty nové vlny 80. let.

původně z LA, ovšem dlouhodobě usazený v Praze, na sebe upozornil svými projekty This Song Is A Mess But So Am I a především Former Ghosts, který sdílel mnohokrát pódia i line-up se spřátelenými Xiu Xiu, Tearist a Zola Jesus. Pod svým vlastním jménem se ale vzdálil písničkám k osobnější formě vyjádření někde na území musique concrete, příčemž poslední dema něčím dokonce připomenou obnaženou surovost raných Swans, avšak ve “vainiovsky” strohé elektronice. Jeho nové nahrávky najdete mimo jiné i na labelu NNA Tapes.

jsou součástí podzemní scény v Ghentu, přičemž ten první je i grafik a vede taky kazetový label Smeltkop. Oba pak spojuje záliba v páskách, smyčkách, terénních nahrávkách potažmo v analogu na všechny možné způsoby.
(přeposláno)



P.S.

Žádné komentáře: