sobota 15. března 2014

Laibach / Landa




Po dlouhých osmi letech se ex-jugoslávští Laibach dokopali ke své v pořadí snad už třinácté studiovce, kterou v rámci Spectre Tour představí  17. a 18. dubna také v Olomouci a Praze. Přestože jejich poněmčený název slovinské Ljubljany s řadou dalších "fašistických" obrysů mnozí považují za součást jejich uměleckého výrazu, v případě Orlíka Landy ti samí však podobné "provokace" netolerují. Otázkou ale je, proč mi tedy pořád smrdí obojí.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Laibach se dají srovnat třeba se Siouxsie nebo Sidem Viciousem, kteří provokovali tím, že nosili svastiku. I to je ale na hraně, protože ti dva se nikdy na rozdíl od Laibach nevysmívali narodně socialistické stádnosti, jejich symbolice ap.
Ale srovnávat Laibach s Landou je dost mimo. Laibach NIKDY nenahráli otevřeně rasistickou skladbu (jako je Landova Bílá liga), NIKDY nevychvalovali nacionalismus, NIKDY nesdíleli podium s kapelami otevřeně vychvalujícími Třetí říši či hitlerovo řešení "židovské otázky". Landa se nikdy nevysmíval Husitům - pak by možná to srovnání bylo na místě. Čili jestli tu něco smrdí, tak je to mystifikace způsobená neznalostí...