úterý 19. ledna 2016

EIGHTH CLIMATE: Documents (ETHC-03 Volcano Adventures) / Justin Hopper (ETHC-04 I Made Some Low Inquiries)




Do říše aktivní představivosti a zkoumání poetického prostoru, nás po roční odmlce znovu vrací Eight Climate. Projekt propojený s English Heretic, který pod označením ETHC-03 dává nahlédnou do vědecké práce jednoho ze zakladatelů transpersonální psychologie a medicínského testování LSD. Tím je americký psychiatr českého původu Stanislav Grof, jehož termín psychospirituální krize je stejně dobře známý, jako tzv. bazální perinatální matrice (BPM). Třetí ze čtyř psychedelických mapování vědomí do porodního procesu, tedy vlastní porod, přibližuje právě titul Volcano Adventures, který ke zhmotnění sadomasochistických aspektů, agresivity, ďábelských orgií, či např. černých mší, doplnil mluvené slovo o hudební doprovod amerického skladatele Alexe Northa (Under The Volcano, 1984, režie John Houston, film popisuje život britského konzula Geoffrey Firmina) a zvukové střípky Markýze de Sade.
Následující ETHC-04 představuje spisovatele, výtvarníka a kurátora žijícího mezi Londýnem a Pittsburghem Justina Hoppera. I Made Some Low Inquiries je invokací k přírodě a voláním po pramenech lidových balad (Appalachia), nabírajících inspirace z možná tak trochu podivných příběhů venkovského života, kde Hopper (Ley Line) v současné době setrvává (Suffolk). Tedy konkrétní místa spojená s tamními mýty. Stejně jako v případě ETHC-03 jde o kombinaci textů (ve čtení vypomáhá Shirley Collins!!) a hudby (plus "polní" nahrávky) v podání dua Lost Harbours (a hostů), "oslavujících" tak naše absurdní snahy ovládat přírodu prostřednictvím jazyka a výtvarných představ.  

Documents - Volcano Adventures (Stanislav Grof - Basic Perinatal Matrix III)
1. Volcano Adventures (25:49)
2. The Ancient Organisers (04:30)
3. Music For The Execution of Geoffrey Firmin (13:42)
4. Survival 72 (07:58)
5. What Possesses You? (08:31)



Justin Hopper - I Made Some Low Inquiries
I. Prologue / Invocation (after Seán Ó Ríordáin)(07:08)
II. Harold Smart (02:33)
III. I Made Some Low Inquiries (10:11)
IV. Rainbow Mid Life's Willows (03:22)
V. Rookyard (02:51)
VI. Shadow / Holloway / Constellation (09:15)
VII. Epilogue: Village (after Jacques Réda) (01:53)

1 komentář:

Jürgen DDR řekl(a)...

!!! 23.-24.4.2016 Národní dům na Vinohradech, Náměstí Míru 9, Praha 2

Historicky první česká transpersonální konference s podtitulem “Revoluce vědomí a vnitřní transformace” navazuje na úspěšnou pražskou mezinárodní konferenci z roku 1992. Hlavním protagonistou akce bude opět zakladatel transpersonální psychologie Prof. MUDr. Stanislav Grof, ale těšit se můžete i na řadu dalších osobností.

http://www.ctk2016.cz/