úterý 26. září 2017

Jarboe + Father Murphy (27.09.2017 Soulkostel Vernéřovice)




Půjdete-li se zítra napít ze zázračného pramene vernéřovické studánky, tak pak rozhodně večer nezapomeňte navštívit nedaleký SOULkostel. Experimentální prostor, který vznikl z ruin novogotického poutního kostela Panny Marie Pomocné z 19. století, kde zítra vystoupí jedinečná vokalistka Jarboe a italské okultní duo Father Murphy.
Pokud vás tento tip z broumovska nadchl, pak přidávám část textu pořádající JEDNOTY a přání neopakovatelného kulturního zážitku.

**

Jsou dva způsoby, jak nalákat na koncert Jarboe. Tím prvním je připomenout imponující seznam jejich kolaborativních projektů, tím druhým sdílení zážitků z jejích živých vystoupení. Někdejší klíčová členka Swans (s nimiž se znovu symbolicky protnula menším partem na jejich desce The Seer) se od konce 90. let oddává plodné tvůrčí dráze, která zahrnuje společná alba s Neurosis či Justinem Broadrickem (Jesu, Godflesh) či kolaborace s Merzbowem i Blixou Bargeldem), ale zejména řadu sólových desek, na kterých se ukazuje coby proměnlivá, ale především niterná skladatelka a interpretka. Ve své křehkosti neodbytné je i její letošní album As Mind Dissolves As Song.

„Takto zní katolická představa o vině,“ říká o své hudbě italské duo Father Murphy, přední kapela tamní vlny kapel, které renomovaný hudební novinář a historik Simon Reynolds označil za „okultní psychedelii“. Hudba Father Murphy čerpá stejně tak z folklórních tradic jako z noisu a dokáže být stejně tak očistcem jako balzámem.

V příhodných prostorách vernéřovického Soulkostela se Jarboe i Father Murphy představí jak sólově, tak ve společném setu.

Žádné komentáře: