středa 12. prosince 2018

Balón (režie Michael Herbig)

StB, KGB, Stasi. Trio nejznámějších tajných služeb bývalého východního bloku, které v současnosti „reprezentují“ např. Andrej Babiš, Vladimir Vladimirovič Putin a Michael „Bully“ Herbig. Pochopitelně poslední jmenovaný není ani nikdy nebyl agentem Ministerium für Staatssicherheit ve východoberlínské Normannenstrasse, ale o těchto šmejdech natočil celovečerní drama Balón. Děsivě tísnivý příběh postavený na skutečných událostech, kdy po svobodě toužící občané (dále např. filmy Životy těch druhých nebo Cesta za svobodou), stejně jako u nás, utíkali na západ. Bohužel v mnoha případech jejich životy ukončily ostnaté dráty, miny, nebo střelba vojsk pohraniční stráže.
Herbigův snímek přibližuje osud rodin Strelzykových a Wetzelových, kteří se na sklonku sedmdesátých let minulého století rozhodli opustit socialistický blok v podomácku ušitém horkovzdušném balónu. Po prvním neúspěšném pokusu přichází do hlavní role východoněmecká Stasi se svými věrnými práskači a začíná hon na obě statečné rodiny, jejichž skutečné tváře uvidíte v úplném závěru této dvouhodinové cesty z bolševického pekla.
Kromě od listopadu v tuzemských kinech promítaného Balónu vřele doporučuji také návštěvu berlínského muzea Checkpoint Charlie, které najdete v místech legendárního hraničního přechodu, spojujícího tehdejší západní americký sektor města s východním (sovětským).

P.S.
Nedovolte prosím návrat do této zoufalé epochy!! ČR má už totiž "pěkně" nakročeno.


Žádné komentáře: