neděle 18. července 2021

Jaromír Typlt & Ivan Palacký - Kadinského "Žlutý zvuk" (AJG Hluboká n. Vlt.)

 


Probíhající výstava Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda, kterou můžete v Zámecké jízdárně AJG v Hluboké n. Vlt. navštívit už jen do 1. srpna, uvedla včera jevištní performaci Der gelbe Ton (1909) abstraktního "synestezika" Vasilije Kandinského. Její aktéři, básník a prozaik Jaromír Typlt a experimentální hudebník přes pletací stroje Ivan Palacký (Výkřiky břich, Tílko, Pátí na světě, Koberce záclony, Sledě živé sledě, ...), se tak pokusili  prolomit hradbu mezi hudbou a malbou, a izolovat čistou emoci, kterou kvůli lepšímu pojmenování nazýváme uměleckou emocí. Coby základ zhruba hodinového vystoupení zde stál Typltem čtený text, který původně vyšel v almanachu německé expresionistické skupiny Der Blaue Reiter a pro přílohu Literálních novin (5/1996) přeložil Radek Tejkal.   
Kandinskij, podobně jako dnes třeba "nežádanější synestezistka" Billie Eilish, slyšel barvy a viděl zvuky (noty/tóny). Na svém cítění založil celou teorii vnímání barev a zvuků, pomocí které jako profesor výmarského a později desavského Bauhausu rozvíjel kompoziční schopnosti svých žáků. Scénickou kompozicí  Žlutý zvuk, složenou ze šesti krátkých obrazů a předehry, dokázala dvojice Typlt - Palacký navodit myšlenkovou "resustitaci" linií a barev Vasilije Kandinského, jehož odkaz patří v současné kolabující společnosti k těm nejvýznamnějším. 
Jako bonus tohodo jedinečného zážitku zafungoval naprosto skvěle návrat přes hlavní sál Umění, splín a smích tváří v tvář absurditě kolem fotky Jana Ságla s land-artem Zorky Ságlové (Magor Jirous, který v 60. letech nastoupil do časopisu Výtvarné práce v čase, kdy Jiří Padrta pracoval na objevných textech právě o ruské avantgardě) na komentovanou prohlídku výstavy Lubomíra Typlta (WWW) Tančící pentagon, kterou vedl jeho starší bratr Jaromír Typlt.

Všechny výše uvedené výstavy "3 v jednom" vřele DOPORUČUJI!!!

Improvizace č. 217 (Kandinskij)

 
Suprematismus (Malevič)

Zastávka u Magora

Lubomír Typlt

Jaromír Typlt

Žádné komentáře: