sobota 9. září 2023

Various Artists - Gespensterland (Bureau B)

 


Kdo zná pozadí tajemného projektu Läuten der Seele, jehož eponymní debut vyšel loni v únoru u Hands In The Dark a nejnovější titul Ertrunken Im Seichtesten Gew​ä​sser (7/2023) na značce World of Echo, pak je tu dost možná správně. Jasně, würzburgský hudebník, malíř a majitel lipského labelu Quirlschlängle Christian Schoppik, jehož surrealistické koláže temného ambientu a folku nemálo ovlivnil archiv československého filmu. "Vedlejší" psych-experimentální duo postindustriálních romantiků Brannten Schnüre, kde mu asistuje našeptávající recitátorka Katie Rich, iniciovalo společně s projektem Baldruin Johannese Scheblera (všechny tři najdete v kapele Freudliche Kreisel a Johannese s Katie v uskupení Diamantener Oberhof) strašidelně znějící kompilaci Gespensterland, která právě vyšla u hamburských Bureau B.   
Prostřednictvím patnácti podivně zvukových textur kompilace spřátelených umělců, z nichž "nejasní" Kirschstein (Albert, Martin) a Balint Brösel (Sally, Albert) už neexistují, máte možnost nahlédnout do "jiného" vnímání reality, resp. hlubšího snímku o stavu světa, prezentujícího tvorbu poslední dekády. V podstatě jde o odkaz na britského hudebního kritika a teoretika Marka Fishera, který koncept "své" hauntologie zaměřoval především na její dopad v kultuře. Paleta pocitů a vzpomínek promlouvajících "strašidel", účelově vyvolávající pocity tajemné nostalgie a naivního kýče. 
Věřím, že Gespensterland se jednou zařadí mezi nejžádanější kultovní počiny, jaké kdy vznikly na pomezí folk-experimentální elektroniky a "neviditelného" světa.

 

A1. Freundliche Kreisel - Gespensterland (02:01)
A2. Kirschstein - Komet über Sch(r)attenberg feat. Sema (02:15)
A3. Baldruin - Reich der Illusionen (02:09)
A4. Kirschstein - Ach, Du große Nachtmusik (03:07)
A5. Freundliche Kreisel - Abbild (02:59)
A6. Baldruin - Elektrische Kräuter (03:14)
A7. Kirschstein - Futura Narkotica feat. Katie  (02:33)
A8. Brannten Schnüre - Ich versäum‘ doch nichts (01:19)
 
B1. Kirschstein - Mouches Volantes oder die tanzenden Mücken in den kristallischen Gebilden des Menschenauges (02:56)
B2. Kirschstein - Gold der Liebe feat. Sally (03:05)
B3. Brannten Schnüre - Supermarkt (03:33)
B4. Freundliche Kreisel - Spannung (03:13)
B5. Baldruin - In heimlichen Winkeln (02:28)
B6. Balint Brösel & Brannten Schnüre - Disco (03:41)
B7. Freundliche Kreisel - Entwirklichung feat. Martin (01:22)
 
 

Žádné komentáře: