čtvrtek 2. listopadu 2023

Maria Uzor - Soft Cuts (Castles In Space)


 

Ventolin se sice někde schoval pod AMETYST, ale už v červenci zaštítil svým jménem první singl z dlouhoočekávaného alba Soft Cuts, za kterým stojí původem barbadorsko-nigerijská umělkyně Maria Uzor alias Girl In A Thunderbolt. Zakladatelka Hey Buffalo Records a projektu Sink Ya Teeth, kde ji doprovázela baskytaristka indie kapelky KaitO Gemma Cullingford.
A protože covidové uzávěry se nevyhnuly ani východoanglickému hrabství Norfolk, tak tohle nedobrovolné věznění víceméně ukončilo její kariéru v norwichské bance a odstartovalo další sólovou dráhu, tentokrát ale už pod občanským jménem Maria Uzor. V té době začala vznikat EP trilogie (Hard Ears - 9/2020, Innocence And Worldliness - 9/2021, Songs For Luminous Living - 12/2022), na které se podílel i spolutvůrce debutového alba Soft Cuts Dean Honer, propojený s řadou vynikajících úletů jako International Teachers of Pop, Eccentronic Research Council či The Moonlandingz. A když už jsme u téhle partičky, tak musím zmínit ještě jeho "pokrevního bratra" Adriana Flanagana (aka Acid Klaus), který podobně jako !!! ve skladbě Storm Around The World dal Marušce prostor na své desce Step On My Travelator (11/2022 ZEN F.C.).
Maria Uzor se svou uhrančivě zkroucenou IDM elektronikou asi neohromí devadesátkové hipstery, ale protože já k nim nepatřím, Soft Cuts beru za experimentálně taneční výpověď trdohlavé producentky, vzpírající se žánrové kategorizaci. Nemalou zárukou sázky na jeden z mých letošních objevů je pak label Castles In Space, kde tahle skvělá deska právě vyšla.

 

A1. From The Silence (02:42)
A2. Prophylactics For Pterodactyls (03:48)
A3. Mighty Mighty (03:24)
A4. Ventolin (04:27)
A5. The Fool (01:48)
 
B1. Silver Moon (04:06)
B2. Facemask (05:04)
B3. Sometimes They Look At You (03:15)
B4. Your Approval (04:45)

 

Žádné komentáře: