pátek 9. února 2024

Tání / Het Smelt (režie: Veerle Beatens, hudba: Bjorn Eriksson)

 


Na konci ledna vstoupil na plátna tuzemských kin režijní debut vlámské zpěvačky (Dallas), scenáristky a herečky Veerle Beatens, oceněné mj. za hlavní role ve filmu The Broken Circle Breakdown (European Film Awards 2013) a v nizozemské muzikálové adaptaci Pippi Langkous (John Kraaijkamp Musical Award 2005). Po zhruba pěti letech příprav začala Veerle v srpnu 2021 pracovat na filmové verzi Het Selt (Tání), vycházející ze stejnojmenného knižního bestselleru bruselské spisovatelky a scénáristky Lize Spit, sledující mladičkou hrdinku Evu (Rosa Marchant), pro kterou prázdniny v roce 1988 vyústí v bolestivý přerod z dětství do předčasné dospělosti. Tu ztvárnila Rosa Marchant, která za svůj výkon získala na loňském filmovém festivalu Sundance Zvláštní cenu poroty za nejlepší herecký výkon (World Cinema Dramatic Special Jury Award).
Příběh psychicky zhroucené třicátnice Evy (Charlotte De Bruyne), plánující od počátku depresivní dvouhodinovky finální "tání", provází hudba vlámského hudebníka, skladatele a producenta Bjorna Erikssona (aka Blitzega). Zakladatele Dim Din Records a někdejšího spoluhráče věhlasných Calexico, tvořícího s Nathalií Delcroix překvapivě pojmenovaný projekt Eriksson Delcroix, jejichž aktuální předělávka Fade To Grey od synt-popových legend Visage je naprosto odzbrojující.
S debutující režisérkou Veerle Beatens, tehdy ještě coby "jen" herečkou v hlavní roli, jej pojí např. snímek The Broken Circle Breakdown / Přerušený kruh (2012, režie Felix van Groeningen), pro který složil neméně úspěšný soundtrack. Bjornovo aktuální dílo Het Smelt s hostující Ellie Delvaux alias Blanche najdete na belgickém soundtrackovém labelu Sonhouse Records, překlenujícím propast mezi hudebním průmyslem a audiovizuálním světem. A přesně po téhle konstrukci kráčí i nadějně se tvářící tragédie Tání společnosti Savage Film, kterou rozhodně nepřehlédněte. 

 

A1. Eva (02:34)
A2. Tranendal (02:42)
A3. Shattered feat. Blanche & Nathalie Delcroix (03:44)
A4. Bloed (04:12)
A5. Regen (03:31)
A6. Alleen (02:58)
 
B1. Onderweg (06:23)
B2. Bovenmeer (02:52)
B3. Red Stop Sign feat. Blanche (03:06)
B4. Einde (03:06)
B5. Shattered Reprise feat. Blanche (04:09)
 
 

Žádné komentáře: