sobota 23. února 2008

Tunng (28.2.08 Praha) / The Accidental (Static Caravan)

V dnešních LN dostali The Cure za předvčerejší pražské vystoupení 5/5, o předkapele 65DaysOfStatic nepadla ani tečka. Oni nehráli? Nevím, na koncert jsem nejel, nemohu posoudit, ale stejně na květnovou atmosféru jara '89 z Kissstadionu v Budapešti, okořeněnou o problémy s brněnskými příslušníky VB to asi nemělo, i když tehdy chyběly hitovky z mladších a slabších desek než Disintegration. Časově určitě.

(Plainsong, Pictures Of You, Closedown, Kyoto Song, A Night Like This, Just Like Heaven, Last Dance, Fascination Street, Cold, Charlotte Sometimes, The Walk, A Forest, In Between Days, The Same Deep Water As You, Prayers For Rain, Disintegration, Let's Go To Bed, Why Can't I Be You?, Hot! Hot! Hot!, Three Imaginary Boys, Boys Don't Cry, Homesick, Untitled, Faith)

Přesně o týden později se v Praze poprvé představí tentokrát o něco „aktuálnější“ a na šestici rozšířený elektro-folkový projekt Tunng. V mnou nalezených českých mediálních upoutávkách však chybělo několik zásadních informací, které by nejednoho váhajícího (možná) přesvědčilo, proč si do Paláce Akropolis osmadvacátého zajít.

Za prvé je to zmínka o vynikajícím a u nás (asi) koncertně premierovém vydavatelství Static Caravan, na kterém se objevilo debutové album Mother’s Daughter And Other Songs i částečný podíl na dvojce Comments Of The Ihned Chorus, patřící dnes už Full Time Hobby, čímž jejich vzájemná spolupráce neskončila (viz. níže).

Za druhé je opomíjena ručně vytvořená kolekce Dirtbox (Mike Lindsay) - Drain & Radiators u Loose Cannon Records z roku 2003, tedy ještě před opěvovaným Mother’s …, kterou si možná společně s prvním 7“ kvarteta The Accidental ve čtvrtek pořídíte.

Takže za třetí. Singl od Static Caravan předznamenávající dubnovou prvotinu There Were Wolwes (Full Time Hobby) obsahuje dvě předělávky (Knock Knock – Tunng mix, Brave New World – Benge mix) z uvedeného alba a samotné The Accidental zde zastupují Sam Gauders (Tunng), Liam Bailey, Hannah Caughlin a Stephan Cracknell z podobně znějících The Memory Band, jejichž druhá deska Apron Springs vyšla na podzim 2006 (Peacefrog). K fanouškům se 7“ dostal tuto středu a své první živé vystoupení si The Accidental prožijí den před Prahou v Londýně (Electroacoustic Club – The Slaughtered Lamb) s The Sound Of Bailey + James Bailey.
P.S. Knock Knock a Wolves dle svých remixových představ připravují na 7" i Hot Chip (EMI?).

Tak co? Zlanařil jsem někoho? Za málo peněz čeká návštěvníky Akropole fascinující zážitek, srovnatelný s barevným zatměním Měsíce. Taky z tohoto týdne.

1 komentář:

Štěpán Trnka řekl(a)...

Hm. Tak přesně dneska jsem zjistil, že tu byli v únoru. No dobrý. :-(