úterý 25. listopadu 2008

Vladimír Drha - Anglické jahody (First Film 2008)



Ač jsem milovník a příznivec dnes již téměř na „pivní“ mapě vymazaných IV. a klidně i nižších cennových skupin, v oblasti umění, resp. filmu, se má tolerance otáčí (s)práv(n)ě směrem opačným. Ovlivněn částečně reklamou, rokem ‘68 a soucitem nad recenzenty nepříliš pochvalně hodnoceným snímkem Anglické jahody (First Film), jsem vyrazil do jednoho z předražených popcornových multiplexů, abych si po téměř dvou hodinách mohl zaslouženě nafackovat. První podezřelé obavy se začaly vynořovat hned po v poslední minutě mnou zakoupené vstupence, kde se na letáčku v roli režiséra objevilo prima jméno Vladimíra Drhy, zastupující zatuchlý kanál velmi křehkých sraček, obeplouvající např. jeden slovenský panelák(!).
Příběh mladého Tomáše (Ivan Lupák), kterému vpád „spřátelených“ vojsk Varšavské smlouvy na naše území 21. srpna 1968 znemožnil útěk na západ, rozehrává dvoudenní, dramaticky laděnou romantickou Davle trojku, zachraňující jednoho z jejich aktérů – sovětského nadrženého zběha Lebeděva (Alexej Barbukov). Okouzlující Táňa (Marie Štípková) s hlasovou intonací Simony Stašové nám sice ukáže pro mladší ročníky nepřístupné křivky, ale jinak nedokázala obstát ani ve srovnání s filmovými kulisami, které se „skutečně“ před čtyřiceti lety objevily vedle českých herců (Karel Mareš, Vít Olmer, …) v americkém filmu režiséra Johna Guillermina The Bridge At Remagen, dokončeného z důvodu invaze ve Francii.
Osvěžení a úsměv do téměř dvouhodinové v kruhu se motající nudy přináší kromě střihači uniklých současných vymožeností především suchým humorem disponující Tomášova rodinka (babička - Nina Divíšková, matka - Pavla Tomicová, otec - Viktor Preiss), otcův kolega a informátor Vrána (Miloslav Majzlík) a hudba Tomáše Kluse pod taktovkou DJ Miloše Skalky. Ovšem korunu celému filmu, nestojícího ani za dvacetikorunu, nasadil hrdina normalizačního seriálu Třicet případů majora Zemana Vladimír Brabec, jak jinak, než rolí kamarádského estébáka v civilu.
Více než Anglické jahody doporučuji na zapomnění pořádnou IV, nebo nějakou věrnější holku, třeba tu Ferrari Dino.

Žádné komentáře: