neděle 28. března 2010

Dum Dum Girls – I Will Be (Sub Pop Records)



Když jsem vloni odcházel z „pochcanýho“ koncertu legendárních The Slits, kde za klávesami postávala dcerka známého pistolníka Hollie Cook, jména jako Gossip (nyní už bez The), či Vivian Girls se mi náhle začala vytrácet kamsi do z(a)tracena. Nechci říci že do buranských sálů pozvracených příznivci čecho-decho a agro-rocku , protože na svých proporcích závislá Beth Ditto zanedlouho vystoupí na diskotéce v SaSaZu (i když…), ale do původních vzorů jim ještě něco málo chybí. Originalita - podstatné jméno, s nímž si mnozí současní umělci hlavu jaksi nelámou. Ale taky proč, že?
Za jednu takovou, které to však na rozdíl od výše zmiňovaných šlape naprosto skvěle, lze považovat původně sólový projekt zpěvačky a kytaristky Kristin Gundred (The Mayfair Set) alias Dee Dee Dum Dum Girls. Společně s Frankie Rose (bicí, zp.), Jules (kyt., zp.) a baskytaristou Bambi se potkaly teprve vloni a od té doby stačily natočit 12“ EP Yours Alone (plus Catholicked, Hey Sis, Sock In It) u Captured Records, 7“ Longhair / Mercury Mary / Let It Be Me (HoZac Records), předělat Play With Fire od The Rolling Stones pro singl Jail La La (Sub Pop) a s Crocodiles, Graffiti Island a Pens podpořit sedmipalcovým splitem Art Fag Recordings.
Právě vycházející půlhodinový debut I Will Be padl do rukou Richarda Gottehrera z FGG Productions (The Strangeloves, Blondie) a až na v závěru oddychovou Baby (Please) Donť Go nepusttí posluchače z rozjetého kolotoče lo-fi rock’n’popu. Překvapivě kompaktní nahrávce, oprašující díky Oh Mein M dokonce i němčinu, mj. vypomohli také kytaristé Andrew Miller, Nick Zinner (Yeah Yeah Yeahs) a Brandon Welchez z Crocodiles, doplňující v Blank Girl vokálem Dee Dee. Tak co? Furt nic. Když nic, tak nic. Ale přičteme-li k tomu všemu reedici bonusového CD-R (Ship of Love / Longhair / D.A.L. / Catholicked / Hey Sis) původně natočeného pro Zoo Music (nabídka platí do 30.03.2010), kasají holky sukně až na stupeň číslo osm – takže pro mě naprosto neodolatelné (24. května vídeňská Arena plus anglická písničkářka Emma Louise Niblett aka Scout Niblett, jejíž šesté LP The Calcination of Scout Niblett vyšlo v lednu u Drag City)!


01. It Only Takes One Night
02. Bhang Bhang I'm A Burnout
03. Oh Mein M
04. Jail La La
05. Rest Of Our Lives
06. Yours Alone
07. Blank Girl
08. I Will Be
09. Lines Her Eyes
10. Everybody's Out
11. Baby Don't Go

Žádné komentáře: