úterý 30. března 2010

Silvester Anfang / Helvete / Bear Bones, Lay Low / Trist – 10.04.2010 Chapeau Rouge, Praha (Letmo Production)



Belgická partička pošuků kolem vydavatelství Funeral Folk si pro svůj stěžejní projekt Silvester Anfang vypůjčila název z úvodní skladby legendárního debutu Mayhem, přičemž tato fascinace není ojedinělá – viz další projekt pojmenovaný Chainsaw Gutsfuck. Jestliže je pokřivená black metalová estetika přítomná i v doprovodné grafice, občasných hysterických vokálech či frenetickém chaosu, jejich hudba jako celek je ovšem skrz naskrz nasáklá lysergovými deriváty.
Folk a psychedelie na straně jedné a noise a volná improvizace na straně druhé, to vše znásobené akutním nedostatkem konvenčního přístupu z nich dělá velmi výrazné jméno evropské experimentální scény. Ve snaze ukotvit jejich těkavou tvorbu mezi několik přirovnání lze použít třeba berliček jako Vibracathedral Orchestra, folkovější Double Leopards (předchůdce Religious Knives) nebo silnou maniodepresí stižené Zelienople. Leccos napoví také projekty, z nichž se rekrutují i noví členové ansámblu – Ignatz (kterého jsme tu měli možnost vidět před rokem a půl), Kiss The Anus Of A Black Cat a Burial Hex. Ypsilon a číslovka ve staronovém názvu charakterizují tento přerod, jež je nejen personální, ale též stylový – k relativně rockovějšímu vyznění.

Hellvete je jedním ze zakládajících členů S.A. a ve své sólové tvorbě zůstává přeci jen věrnější komponované struktuře, folku a zároveň také táhlému drone šamanismu.

Mladý Venezuelec Bear Bones, Lay Low uzavírá žánrově celkem spřízněnou trojici vystupujících. Kdyby někdo v záchvatu kreativity vymyslel škatulku „psychedelického kraut folku“, tenhle chlapík by ji dobře naplnil.

Jako speciální support vystoupí česká legenda hypnotického black metalu Trist. Jedna z mála zdejších kapel v žánru, co nelpí na klišé typicky strukturovaných skladeb. Plovoucí masa zkreslených kytar má svou formou mnohem blíž k ambientu a vzdáleně připomíná pojetí skupin jako Velvet Cacoon nebo Wrath Of The Weak, ovšem v depresivnějším a také čitelnějším hávu.

Vstupné 250 kč pouze na místě.

(přeposláno)

Žádné komentáře: