úterý 17. ledna 2012

Poupata - režie Zdeněk Jiráský (Cineart TV Prague ČR)



Neuplynul ani měsíc od premiéry a první celovečerní hraný film Zdeňka Jiráského Poupata zdárně rozkvétá i v těchto zimních měsících. Po víkendovém sněžení a udílení Výročních Cen české filmové kritiky, kdy si z jatečního SaSaZu odnesl dvě (z osmi) proměněné nominace (kamera – V. Smutný, mužský výkon v hl. roli – V. Javorský), byl právě vybrán pro letošní MFF Karlovy Vary (soutěžní sekce Na východ od Západu). Přestože podobně jako Bohdan Sláma (Divoké včely, Štěstí) vede diváky drsnou, bohužel však pravdivou současností, odborně řazenou jako sociální drama, je rozhodně snímkem hodným vaší vyšší pozornosti.
Tragický příběh, za jehož scénář získal dokumentarista Z. Jiráský již v roce 2008 hlavní cenu v soutěži Nadace RWE / Barrandov Studio, přibližuje život hracími automaty posedlého hradlaře Jardy (Vladimír Javorský), stahujícím ke dnu celou svou rodinu – nechtěně otěhotněnou a promiskuitní dceru (Agáta Šopotská), do striptérky (Aneta Krejčíková) zamilovaného a jointujícího synka (Josef Láska) a na nádraží uklízející manželku Kamilu (Malgorzata Pikus), secvičující po pětadvaceti letech se svými kamarádkami znovu spartakiádní sestavu Poupat.
Kromě skvěle do špinavě-industriálního severu zasazených lidských osudů nelze nezmínit ani vyjímečně pro film nerušivý a současně znamenitě zkomponovaný soundtrack hudebníka (The Prostitutes) a filmaře (Mods) Martina „Destroyer“ Přikryla, který do závěrečných momentů více jak hodinu a půl tepající (ač víceméně záporné) energie Poupat zařadil instrumentální část skladby Lights (LP Lights, 2006 East West) od londýnských Archive. Jedinečná tečka, kterou stejně jako já můžete poslat dál prostřednictvím hlasování o Českého lva (divácká Cena filmového portálu Kinobox.cz)!

P.S.
Koupím fotky Anety Krejčíkové

1 komentář:

Jürgen DDR řekl(a)...

Český lev 2011 (3.3.2012, Lucerna):
Nejlepší film (Poupata – Viktor Schwarz, producent Cineart TV Prague)
Nejlepší režie (Zdeněk Jiráský)
Nejlepší kamera (Vladimír Smutný)
Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Vladimír Javorský)