neděle 15. září 2013

VODA MOŘE OCEÁNY #10 (2013, KC Panorama, Hluboká nad Vltavou)



Jubilejní X. ročník Mezinárodního filmového festivalu VODA MOŘE OCEÁNY se dnes stal již minulostí a tak si připomeňme jeho včerejší slavnostní zakončení, během kterého byly za účasti víceméně vážených hostů předány ceny tvůrcům nejlepších letošních snímků. Z jednatřiceti nominovaných titulů zastupujících 12 zemí porota nakonec vybrala sedm titulů a udělila dvě ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ. První z rukou prezidenta festivalu Zdeňka Lovečka alias Steva Lichtaga směřovala k jedenáctileté pusopisce Barboře Sedláčkové z Arpidy, prezentující svá výtvarná díla v rámci probíhající výstavy Voda očima dětí (foyer KC Panorama). A protože se pořadatelé festivalu snaží vážným ekologickým tématům občas odlehčit humorem sobě vlastním, druhou ZVLÁŠTNÍ CENU PRO ÚČASTNÍKA Z NEJVĚTŠÍ VZDÁLENOSTI udělili prostřednictvím polárníka Petra Horkého držiteli několika Emmy Awards Davidu Hannanovi, který navíc za kameru k dvoudílnému snímku Planeta oceán (režie Yann Arthus-Bertrand) získal i nejvyšší ocenění MFF VMO - GRAND PRIX (předávali Steve Lichtag a viceprezident Jindřich Soukal).
Cenu za NEJLEPŠÍ POTÁPĚČSKÝ FILM si odnesla Cesta s Guillaumem Nérym (režie Romain Dussaulx & Denis Lagrange, předával hloubkař Jindřich Böhm), ENVIRONMENTÁLNÍ kategorii (Konec světa ticha - režie Jean-Luc Milan) uvedl významný politik a ochránce životního prostředí Sir James Richard Marie Mancham KBE (ambasador českého celovečerního 3D Aldabra) a VOLNOU TVORBU, tentokrát z Norska (Stříbro moře - režie Are Pilskog) pozlatil šéf smrtonosné nemocnice ve Vrchlabí MUDr. Vladimír Dryml, který se letos stal v Senátu předsedou nově vzniklého klubu tvořeného členy SPOZ a KSČM!
SLANÉ VODY (Delfíni ze žraločí zátoky, režie Nick Stringer) se ujal sociálně umělecký sportovní experiment, anebo jak sám autor říka "joke" - Žito44 (alias Daniel Landa - žije!), SLADKÉ (Kouzlo rybníka Farář, režie Hugo Habrman) sladká a výborná moderátorka Lucie Výborná (ČRo) a kvůli předání ceny NEJLEPŠÍMU ČESKÉMU FILMU (Apneaman na Valhalle, režie Vlastimil Urban) dorazil dokonce i ředitel chorvatského filmového festivalu Bijeli Lav Filip Višić.
Festival číslo DESET tedy odešel za ročníky předchozími a přestože letos stejně jako loni opět chyběli miamští Dim Past (dovedete si představit mistra převleků Jirsu jako technaře?), letošním ročníkem se kvalita festivalu dostala prozatím na svůj vrchol. Vrchol, který stejně jako ta nejtajnější místa podmořského vesmíru stále čekají na další pokořitele.



 

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

BOMBA!!!!