úterý 1. října 2013

Oceán / Keluar (a třeba ještě Light Asylum)




Dělí je téměř třicet let a i když si naše domácí hudební scéna brala tehdy, tedy v dobách totality (nejen před r. 1989) inspirace ze „západu“, srovnávat českobudějovické Oceán (nezaměňovat za Oceaán z Manchesteru) se žhavými a velmi ceněnými novinkami ze světa nemístné není. Navíc, když tuzemští zástupci znějí občas „originálněji“. Samozdřejme v dnes již nenavrátivší se původní sestavě bez Jitky z Dubného.
Když v roce 1988 získali na Rockfestu (komunistický Palác kultury v obležení pankáčů!) zvláštní ocenění a vstoupili mezi laureáty festivalu, vydali prostřednictvím Supraphonu (a Větrníku vysílaného stanicí Vltava) debutový sedmipalec  s „hebrejskou“ Ráchel  - tedy na poměry v ČSSR naprosto nevídané, neslýchané. Díky prvnímu demu dostali nabídku od Vince Clarkea na britské turné s Erasure a jen díky soudruhům, ukrytých dnes převážně v SPOZ, jim další koncerty (Japonsko, Sevearní a Jižní Amerika) umožněny nebyly.
Poslechněte si jejich obě alba - Dávná zem (Opus 1990, reedice Sony Music/Bonton 2001) a Pyramida snů (Opus 1991, reedice Sony Music/Bonton 2001) a srovnávejte. Třeba s velmi nadějnými a do Prahy 11. října mířícími Kelluar (Zoè Zanias, Sid Lamar) z Berlína, nebo dnes už „klasikou“ Light Asylum. Možná že dojdete ke stejnému názoru jako já, že Oceán jsou zkrátka lepší. O třídu lepší - bohužel.

 Oceán – Ráchel / Dávná zem (Supraphon 1984)



Keluar – Ennoea EP (Desire Records 2013)

A1. Ennoea
A2. Cleo
A3. Detritus
B1. Fractures
B2. Fusion
B3. Rivers


Žádné komentáře: