neděle 11. září 2022

COOL V PLOTĚ #13 (Písek 9. - 10.9. 2022)

 


Už název COOL V PLOTĚ napovídá, že tento mezinárodní multižánrový festival není běžnou uměleckou prezentací, ale snahou prozradit krásu a sílu tvůrčího potenciálu sólových vystoupení. Letošní 13. ročník se opět odehrál na několika místech v historickém centru města Písku a kromě tradičních "klubů" (koncertní síň kostela Nejsv.Trojice, pražírna Vykulená Sova, sklep Balzám Café, nádvoří Sladovny) dostal návštěvníky i do zahrad s hradebními příkopy Parkány, kde v sobotu vyrostla hlavní stage. Ač největším "tahákem" festivalu je především hudební pestrost (elektronická hudba, new folk, jazz, experimentální hudba, alternativní rock, world music, akustická soudobá hudba, blues, ...), tak v jeho programu naleznete i autorská čtení, filmové projekce, divadlo pro děti, workshopy, přednášky a busking.
Ač v žádném případě nechci vyzdvihovat některého z více jak 30 vystupujících umělců, tak to vezmu lišácky a zmíním má největší překvapení CVP#13. Tím nej-největším je bezpochyby losangelský vizuální performer a doom crooner Andrew Fenstermaker alias Andy the Doorbum. Jeho maska s parohama, temnota a hluboký hlas vytvořily naprosto hypnotický zážitek z "modlitby" pravděpodobně neexistujícího kmene, kterou doprovázela směs freak folku, lo-fi elektroniky a psychedelie. Do Písku ATD dorazil z otevíračky táborské výstavy Vadnoucí obětí Anežky Hoškové (Creepy Teepee, A.M.180 Collective) a kdo tohoto podivína prozatím na tuzemských zastávkách nezastihl, bude mít jednu z posledních šancí 23. září ve Lhoticích u Českých Budějovic.
Podobným "šamanem" je i jesenický výtvarník a brikolážista Petr Válek (aka Der Marebrechst), věnující se výrobě hybridních hudebních nástrojů a surové noise-ambientní tvorbě. S tímto jeho přirozeným prostředím, které ho viditelně baví představovat hostům a trochu se chlubit všudypřítomnými obskurními instrumenty, se mohli diváci seznámit už před samotným vystoupením. Na sousedním plátně totiž proběhla projekce dokumentu nominovaného na Cenu Pavla Kouteckého Zesílené ticho, jehož scénárista, režisér a vynikající hudebník Marek Mrkvička doprovodil mj. snímky Abstinent či Jednotka intenzivního života.
Další překvapivě "filmově" naladěnou hvězdou CVP#13 byla v Praze usazená slovenská písničkářka Katarína Kubošiová alias Katarzia, kterou dnes večer uvidíte poprvé ve filmové roli. Coby "umělkyni" Hanu Bohdanovskou ji obsadil do svého čtyřdílného seriálu Pozadí událostí (ČT1) režisér Jan Hřebejk, kterému na oplátku "propůjčila" do sedmdesátiminutových dílů jedno z nejlepších alb uplynulého roku n5 (Slnko Records).
S rituálním neofolkem kmitajícím mezi mezi psychedelií a teatrálním eklekticismem exceloval projekt BabylonEly Víti Marčíka ml. (Psychedelický flákač na odstřel), kterého díky divadelním představením znají ale už i ti nejmladší diváci (Divadlo Já to jsem, Divadlo Víti Marčíka). Po jeho textu skladby Patetic z MC debutu
......
Ruce, nohy, tělo,
komu by se z něho chtělo.
Ruce, nohy a tvář,
nespatříš tu zář.
Ruce, nohy a uši,
nesmrtelnost je v duši.
......
musím zmínit pro mě ještě poslední překvapení letošního ročníku, a to českobudějovickou "PJ Harvey" Marjari (Martina Činátlová - zp, kyt), chystající ještě letos se svou kapelou (Vlastimil Nohejl - bas, Ondřej Škoch - bicí) debutové LP. Jeden z vánočních dárků, který musíte mít. Stejně jako lístek na COOL V PLOTĚ #14 💓💓
 
Andy The Doorbum

"Život je válka. Umění je zbraň. Tvoř nebo zahyň."


Katarzia

Stroon

Marjari

Josef van Wissem

Petr Válek

Floex + Robot Josef



Žádné komentáře: