pondělí 2. října 2023

SIKSA - Žižkárna České Budějovice (08. 10. 2023)

 



Slovo SIKSA se v polštině používá coby hanlivé označení pro naivní, ale i vzpurnou atraktivní mladou ženu, která se ještě nezačala bát světa kolem sebe a nezdráhá se mu postavit na odpor. V reálu, resp. na pódiích jde o avantgardní punkové duo, které vzniklo krátce po tom, co se zpěvačce, herečce, básnířce a spoluorganizátorce toruńských protestů proti zpřísnění zákona o potratech Alex Freihei podařilo opustit vztah plný násilí a našla oporu u baskytaristy hardcorových Suicide By Cop Piotra Buratyńskiho (aka Buri, Hitler Was Emo). 
Po svém původním "monologickém" přibližování vlastních autobiografických zážitků spojených s ponižováním a násilím, nechala SIKSA vstoupit do svého světa Buriho, jejichž společná tvorba (autoři projektu The Uses Of Enchantment Book) se zabývá genderovými stereotypy, fašismem a jazykem nenávisti ve veřejném prostoru, násilím na ženách a feministickou problematikou. Tedy tématy, která nemají v Polsku příliš velkého pochopení, což s sebou přináší vyhrocené postoje vůči kapele, přicházející tak občas i o nějaké to vystoupení. 
Tak jen doufejme, že když tu zatím nemáme "polskou náladu" (viz. včerejší protivládní protesty proti tamnímu klerofašismu, omezování menšin a nezávislosti soudní moci), proběhne nedělní vystoupení dua SIKSA v českobudějovické Žižkárně bez problémů. Protože přijít o tento performativní zážitek by mě hodně moc mrzelo. Jo, a kdo nemáte jejich loňské album Szmery w sercu (9/2022 Antena Krzyku), koukněte k tuzemským Korobushka Records, kde dle mých počtů v pořadí už šesté SIKSA LP vyšlo letos v červnu na kazetách (€10) a digitálně (€2).

 

Žádné komentáře: