úterý 30. ledna 2024

SLOWDIVE zahájili novou etapu ARCHA+ (ex- Divadlo Archa) - 28. 01. 2024 Praha

 


 

ARCHA+ je "nový" multifunkční kulturní prostor zaměřený na tvůrce a publikum nastupující generace, který od ledna nahradil legendární "stagion" Divadlo Archa. Kromě nového a výrazného loga (+) se této neziskovky založené hl. městem Praha ujal Jindřich Krippner s kurátorem programu Štěpánem Kubištou a na někdejšího vedoucího "potopené" Archy Ondřeje Hraba narazíte v nově založené organizaci Archa - Centrum dokumentárního divadla. Prostor ARCHA+ tak navazuje na úspěšnou spolupráci s mnoha partnery nejen z oblasti scénických umění a bude nadále otevřený pro realizaci i jiným tvůrcům a pořadatelům. 
Tím vůbec prvním se v neděli stala promotérská agentura Charmenko Czechia, která umožnila návrat do Prahy po třiceti letech legendárním Slowdive, a to u příležitosti rozsáhlé tour k nové, v pořadí páté studiové desky Everything Is Alive (9/2023 Dead Oceans). Polovinu odehrané novinky, kterou během skladby Kisses zpěvačka Rachel Goswell přeružila z důvodu zdravotní indispozice jednoho z diváků, a následně kapela věc zahrála od začátku, doprovázely vzpomínky na všechna doposud realizovaná alba. 
Nejvíce pozornosti získala druhá deska Souvlaki (6/1993 Creation) a nechyběly ani tradiční cover verze Golden Hair z debutového alba Syda Barreta (ex- Pink Floyd) The Madcap Laughs (1/1970 Harvest) s textem irského básníka Jamese Joyce a nevydaná Sleep. Ta vznikla ještě před LP Souvlaki s jiným textem a uvedla debutový 7" Breathe (6/1990 Sarah Records) kapely Eternal, ve které působil kytarista Christian Savill ještě před příchodem do Slowdive.
Každou z v neděli odehraných skladeb doprovázely vizuálními prvky měnící jak prostor ARCHY+, tak pohyb v čase, který jsem možná až příliš přecitlivěle vnímal coby flashbacky z posledních dekák. Dopaminová infuze, které předcházelo vystoupení elektromodernistické kytarovky z Jižního Devonu Pale Blue Eyes, pojmenované snad dle The Velvet Underground, spolupracující s producentem Deanem Honerem a stále výtečnými Full Time Hobby, kde jí vyšla obě doposud realizovaná alba This House (9/2023) a Souvenirs (9/2022).
 
 
Slowdive - setlist 28. 01. 2024
Shanty, Star Roving, Catch The Breeze, Skin In The Game, Crazy For You, Souvlaki Space Station, Chained To A Cloud, 40 Days, Sleep, Kisses, Alison, When The Sun Hits
---
Sugar For The Pill
Dagger
Golden Hair
 
5.LP Everything Is Alive (9/2023 Dead Oceans)
4.LP Slowdive (5/2017 Dead Oceans)
3.LP Pygmalion (2/1995 Creation)
2.LP Souvlaki (6/1993 Creation)  
1.LP Just For A Day (9/1991 Creation) 

 







Žádné komentáře: