sobota 15. června 2024

Kdybych já byl krásný jako Dionysos - Setkání s Janem Zrzavým (8smička Humpolec 14. 6. 2024)

 


Humpolecká 8smička včera zahájila letní výstavu jedné z nejvýznamnějších postav českého výtvarného umění a představitele avantgardy počátku 20. století Jana Zrzavého. Rodáka z Vysočiny, jehož tvorba bez uměleckého vzdělání odráží smysl duchovní cesty, hledání domova a komplikovanou sexualitu, se kterou bojoval celý život. Jeho samotářství a odlišnost už stačily pojmenovat identitu české kultury, kterou mimochodem naprosto skvěle charakterizuje aktuální nátlak na vedení pražské Národní Galerie a Akademie výtvarných umění.
Výstava Kdybych já byl krásný jako Dionysos prezentuje Jana Zrzavého jako moderního a progresivního umělce, navazujícího pomyslný dialog s motivicky či duchovně spřízněnými autory a autorkami z Čech, Maďarska, Francie a Itálie. Jeho návrat do Humpolce potrvá až do konce září a díky Nadačnímu fondu 8smička a kurátorské dvojici Miloš Doležal a Martin Herold vznikla nádherná publice, obsahující kromě umění (obrazy, kresby, ilustrace, grafiky, dřevěná řezba, ..), rodinných fotografií a dalších unikátních objevů též korespondence, vzpomínky malířova synovce a dokonce i recepty, podle kterých tamní KONZOOM navařil pro včerejší vernisáž. Pro naprosto skvělou vernisáž, odkrývající úžasné setkání s Janem Zrzavým.

"Kdybych já byl krásný jako Dionysos, šel bych na Václavské do Alhambry, celý bych se svlékl, vstoupil do rotundy, zatančil bych Dionysův tanec". Co by asi na slova Jana Zrzavého řekli tehdy signatáři petice "národních umělců"", kterým dnes vadí nahota "tlusté" Kači Olivové či před proruskou PiS z Polska uprchlá Alicja Knast, ředitelka Národní galerie. 

 


Žádné komentáře: