neděle 18. června 2023

Nic není problém - David Böhm / Vladimír 518 / Jiří Franta (8SMIČKA Humpolec)

 


Nic není problém je projekt stírající veřejný a soukromý prostor, na kterém se spolupodílela humpolecká 8SMIČKA a několik obyvatel Humpolce, tolerujících ve svých domovech (a jednom domově dětském) umělce. Konkrétně Vladimíra 518 a dvojici David Böhm & Jiří Franta, kteří se jim odměnili společnou autorskou kresbou na zeď.
V průběhu několika měsíců trio sbíralo historické dokumenty a zároveň analyzovalo současný stav veřejného prostoru ve městě. Zajímavé ale i nezajímavé pocity a všechny vizuální podněty následně přenesli na stěny soukromých bytů a domů v Humpolci a okolí, které byly vybrány na základě široké inzertní výzvy, iniciované samotnými umělci prostřednictvím galerie. Tím vznikl proces sociální interakce, sdílející s majitely propůjčených stěn jak umění, tak i vážné diskuze během realizace kreseb, zanechávajících ve všech zúčastněných přetrvávající vzpomínky.
Těm mohou návštěvníci 8SMIČKY (vstupné 8 Kč) "naslouchat" prostřednictvím šestnácti vystavených lightboxů umístěných ve třech místnostech galerie, vydlážděné šedivou zámkovkou s vloženým červeným názvem výstavy NIC NENÍ PROBLÉM. Trojicí negativních slov, kterými se lidé paradoxně snaží navodit atmosféru bezstarostnosti.
 
O mnohem širším významu celého projektu pak vypovídá publikace (408 ks, cena 668 Kč) vydaná u příležitosti stejnojmenné výstavy, prezentující další trojici autorů a jejich vnímání veřejného prostoru.
Rostislav Koryčánek - Mysli kolektivně, jednej individuálně
Petr Agha - Radikální čin? Neoficiální umění, veřejný prostor a kapitalismus platforem
Ondřej Buddeus - Čtyři meditace o (ne)veřejném prostoru

Galerii stírající rozdíly mezi centrem a periferií naleznete v industriálním komplexu bývalého soukenického areálu, který byl od konce 19. století zaměřen na výrobu hrubých suken či pevných loden. Po znárodnění získal pouze číselné označení - proto 8smička. Ta současná coby zóna umění funguje od roku 2018 a jeho iniciátory jsou manželé Rýznerovi z nábytkářské společnosti Hranipex, kteří ve spolupráci s širším okruhem humpoleckých obyvatel, podnikatelů, odborníků i přátel, a pro tento účel založili eponymní nadační fond.  

Dernisáž výstavy spojená s rozebráním dlažby proběhne 1. října od 15:00 hod.  

 

Během vernisáže vystoupila v Praze žijící slovenská písničkářka Katarzia, která 6. řijna hodlá vydat své šesté studiové album. To ponese název "Šťastné dieťa" (Animal Music) a ve tvorbě zpěvačky značí návrat k akustickým kořenům. Jeho vznik můžete podpořit na platformě Donio.







Žádné komentáře: