čtvrtek 10. října 2024

PROPAGANDA feat. Thunder Bae (Bureau B)



 
Propaganda je düsseldorfská synth-popová kapela, kterou založil v roce 1982 člen německé industriální formace Die Krupps Ralf Dörper společně s Andreasem Theinem (zemřel v květnu 2013) a zpěvačkou Susanne Freytag. A protože ve stejné době kapelu objevil i novinář NME Paul Morley, který zrovna s producentem Trevorem Hornem a jeho ženou Jill Sinclair zakládali v Londýně ZTT Records (Frankie Goes To Hollywood, The Art Of Noise, ..), tak se Propaganda přesunula do Anglie a podepsala s labelem smlouvu. To už se kolem motají hlavní zpěvačka a Susannina spoluhráčka z dívčího tria Topolinos Claudie Brücken a skladatel Michael Mertens, nahrazující po prvním singlu (The Nine Lives of Dr. Mabuse - 2/1984) Andrease Theina. Vedle kritikou kladně přijatého debutového alba A Secret Wish (7/1985) přicházejí ale i problémy s vydavatelstvím a personální změny (Claudie Brücken sólově), které nakonec vyústí v první rozpad. Pop-rocková dvojka 1234 (5/1990 Virgin) vznikla již po boku Michaela Mertense (Betsi Miller - zp,  a kluci ze Simple Minds Derek Forbes - bas a Brian McGee - bicí).
Výrazná etapa Propagandy přichází v roce 1998, kdy se kapela opět prezentuje v triu (Mertens, Brücken, Freytag), dokonce vzniká i spolupráce s Martinem Gorem z Depeche Mode, ale očekávané album nakonec nevyjde. Ač se všichni čtyři původní členové setkali na koncertech (Brücken, Dörper, Freytag, Mertens) už před deseti lety, tak na "opravdu v uvozovkách" třetí desku si fanoušci museli počkat až do května 2022, kdy vyšel "covidový" titul The Heart Is Strange, který pod názvem xPropaganda natočily Susanne Freytag a Claudie Brücken.
Další skoro (nebo oficiální?) třetí album Propagandy vyjde už zítra u německých Bureau B a vedle druhé základní dvojice Michael Mertens & Ralf Dörper či hostujícího pianisty Volkera Bertelmanna (aka Hauschka), představí i mladou, krásnou a především nadějnou zpěvačku Thunder Bae, která zase dala přednost Düsseldorfu před rodným Londýnem. Eponymní nahrávka Propaganda nás vrací, a to nejen hudebně a svým názvem zpět na začátek, kdy tvorbu Propagandy ovlivňovala studená válka, strach z jaderného konfliktu a vzestup fašismu v Německu. Dnes po čtyřiceti letech vidíme, že lidstvo je stejně tupé a možná ještě tupější než tehdy. Reagana, Gorbačova, Thatcherovou či Husáka nyní nahradili Trump, Putin, Netanjahu či převlečený komunista a lhář Pávek. Násilí, fašismus a války jenom kvetou a k tomu navíc kritická vize v oblasti globálního oteplování. Stejně jako "na začátku" je ale Propaganda odvážně nádherná. Díky zástupkyni "současného umění" Thunder Bae navíc snově přitažlivá a zároveň strhující. Zvlášť v závěrečné německy otextované Wenn ich mir was wünschen dürfte.

8/8

 
A1. They Call Me Nocebo feat. Thunder Bae (05:01)
A2. Purveyor Of Pleasure feat. Thunder Bae (04:15)
A3. Vicious Circle feat. Thunder Bae (03:42)
A4. Tipping Point feat. Thunder Bae (03:39)
 
B1. Distant feat. Thunder Bae (04:45)
B2. Love:Craft feat. Thunder Bae (04:32)
B3. Dystopian Waltz (05:32)
B4. Wenn ich mir was wünschen dürfte feat. Thunder Bae (5:17)

 

Žádné komentáře: