pondělí 14. července 2008

Colours of Ostrava - Happy Mondays, The Dandy Warhols, Please The Trees (11.-12.7.2008 live)


Kdo neznal kapelu Happy Mondays před jejich letošní návštěvou sedmého ročníku Colours of Ostrava a ani si nevybavuje letištní zcénu z filmu Nonstop párty (24 Hour Party People), kdy slízávají z podlahy rozsypané drogy, musel prožívat během sedmdesátiminutového vystoupení lehká rozčarování. Hned v úvodu po jinglu a ohlášení „právě“ přicházejících hvězd se čekalo asi pět minut, než se partička vyfetovanejch alkoholiků vypotácela na pódium - lehce dezorientovaný a oteklý Shaun Ryder s kratičkým čírem a Y-3, koncert pěvecky zachraňující bramborová z The X Factor (2004) Rowetta Satchel, bubeník Gary Whelan, tančící opička² Mark Bez Berry, kytarista Kav Sadhu, Johny Dunn (klávesy) a baskytarista Mikey Shine. Svůj tanečně-sjetej cirkus odstarovali dvojicí Kinky Afro a Gods Cops ze třetího alba Pills’n’Thrills And Bellyaches (1990), následovanou Angels And Whores a Disfuctional Uncle z loňského návratu Uncle Dysfunktional, vydaném oproti předchozím (Factory) na značce Sequel / Sanctuary, po které putovala jedna z litrovek Jacka Danielse mezi diváky. Kromě zmiňovaných alb se dostalo ještě na první singl vedlejšího a dnes již neexistujícího projektu Black Grape nazvaný Reverend Black Grape, Manchester Rave on EP (1989) připomněla Halleujah a před přídavkem, na který se však už Happy Mondays z naprostého „vyčerpání“ nedostavili, zazněla Wrote For Luck z výborné dvojky Bummed (1988). Kapelu jsem měl rád před dvaceti lety, mám je rád i dnes, ale díky hlavní postavě (SR) tohoto projektu (kdysi zpěváka), který se během koncertu dnes už jen drží stojanu, kouří a chlastá, pochopíte, co znamená pro váš mozek kombinace nelegálních a legálních drog . Tento (komický) zápor strhlh 20% z (mého) maximálního ohodnocení.

O něco lepší a na festivalu asi nejlepší vystoupení předvedli na Spektru následující The Dandy Warhols z Portlandu. Domácí publikum chytili už první Mohammed (13 Tales From Urban Bohemia) a přes řadu hitů, mezi nimiž nechyběly Bohemian Like You, Get Off, či novinky Mission Control a Welcome To Me Third World z květnového alba Earth To The Dandy Warhols, se ve dvě ráno rozloučili za bouřlivého potlesku skladbou Country Leaver.

Na čtyřdenním festivalu, konajícím se na Černé louce a přilehlém okolí Slezskoostravského hradu, mě během pátku a soboty na kolena nedostal nikdo. Zajímavá vystoupení ale např.
předvedli Longital, Priessnitz, Aim, Sinéad O’Connor, Lou Rhodes, Goldfrapp, Hawkwind, Koop a především nejlepší současná česká kapela Please The Trees, po jejichž vystoupení jsem se za doprovodu totálně nachcaný padesátky romských spoluobčanů odebral s hrůzou na tramvaj č.1 (směr Hl. nádraží), srovnatelnou snad jen se stále trapnějším Lubomírem Tichým (Xavier Baumaxa) a ex-poslanecem FS panem Kocábem a jeho Pražským Výběrem II.

Colours of Ostrava sice pomalinku šplhá za maďarským Sziget Festivalem, ale pokud by se chtěl přiblížit alespoň na šířku Dunaje, musí jeho dramaturgie trošku (víc) přidat na odvaze a nepohybovat se ve stále osvědčených a předem úspěch zaručujících vodách Ostravice. Jinak až na jednoho retardovaného člena ochranky, který z bar-stanu určeném vystupujícím vykázal zpět pod „sprchu“ zhruba desítku návštěvníků bez patřičné pásky na ruce, nelze pořadatelům nic vytknout. Děcka to prostě zmákla dokonale. CHEERS!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Cau,již nějaký čas se ti chystám napsat a pochválit za super blog, který mi je velkou inspirací při hledání nové hudby a vůbec.
Jinak tip na festival, který je možná nejlepším tady ve střední evropě (možná kromě kromě Pohody). Objevil jsem ho před nedávnem a zíral jsem. Snad to vyjde, seženu lidi a vyrazím - mej se.
www.2008.off-festival.pl/
Richard
tkac@mkmistek.cz

Jürgen DDR řekl(a)...

Díky za reakci a skvělej tip na srpen.