neděle 5. října 2008

Jóhann Jóhannsson (live) - 3.10.2008 Praha (kostel sv. Šimona a Judy)



Po více jak dvou letech, kdy islandský skladatel a instrumentalista Jóhann Jóhannsson (Apparat Organ Quartet) doprovázel na mezinárodním divadelním festivalu Čtyři (+čtyři) dny v pohybu tanečnici Ernu Omarsdottir, představil v pátek večer ve staroměstském kostele sv. Šimona a Judy premiérově svou aktuální novinku Fordlândia (4AD), jejíž studiové podoby se dočkáme až začátkem listopadu. Oproti loňskému zastavení na rakouském DonauFestivalu se jednalo díky skvěle vybranému prostoru v místech bývalé modlitebny špitální gotické kaple ze 17. století o intenzivnější a neopakovatelně silný hudebně vizuální (Magnus Helgason) zážitek, působící jako naprosto dokonalý detox lidských duší.



V průběhu devadesátiminutového vystoupení včetně dvou přídavkových kompozic dostaly prostor také „nejdravější“ skladby z debutového alba Englabörn (2002 Touch – reedice 4AD 2007) a The Sun's Gone Dim And The Sky's Turned Black připomínající IBM 1401 A User’s Manual z roku 2006, na jehož vzniku se stejně jako v případě očekávaného čtvrtého studiového alba Fordlândia podíleli čeští symfonici. Experimentálnímu spojení smyčcového kvarteta (*) s ambientní elektronikou a směsicí různých šumů a ruchů (Matthias Hemstock - perkuse, elektronika)dotahovaly k dokonalosti na plátno promítané víceméně černobílé obrazové koláže, částečně zahalující hlavní oltář malovaný Josefem Hagerem s obrazem sv. Šimona a Judy od Václava Vavřince Reinera.
Závěr bych rád poděkoval pořadatelům Music Infinity za další hluboký a u nás nepříliš často vídaný hudební zážitek, hraničící s něčím „tím“ dalším …

(*) Ivo Stankov (housle), James Daniel Underwood (housle), Emma Clare Owens (viola), Charlotte Maguirita Rook (čelo)

Žádné komentáře: