pondělí 27. října 2008

Melodie du Kronk (The Great Pop Supplement)




Na kolik ovlivnilo gotické drama Juraje Herze Morgiana (1972) s hudbou Luboše Fišera známou liverpoolskou postavičku Dr. Harryho Sumnalla, se můžete pokusit vypátrat v eponymním klipu nadané Lilly Watch, spojované též s tamní organizací FACT, podporující nové, mediálně umělecké formy (Made Up In Liverpool festival).





Úvodní a „zavedená“ Morgiana z debutového alba Melodie du Kronk, jehož duší je Harry Sumnall alias (Dr.) Alejandro du Kronk (Lazily Spun, Zukanican), otevírá posluchači dveře do svůdného electro-krautpopu s odkazy na kapely typu NEU!, Kraftwerk, Add N to X a až hororově vyznívající filmové snímky 70. let. Již od počátku (2006) hledali Melodie du Kronk inspiraci v tvorbě Andyho Warhola, Oscara Fischingera, ale také našich animátorů Jana Švankmajera (Možnosti dialogu, Tma světlo tma, Zamilované maso) a Jiřího Bárty (Balada o zeleném dřevu). Po překvapivě kladném přijetí jejich živých pop-abstraktních vystoupeních, se na konci loňského roku čtveřice Alejandro du Kronk, Moxie Carmichael, Sea Bass a Jaz Jazures přesunula do studia, kde vzniklo 11 electro-psychedelických disco skladeb, jejichž realizace se dočkali minulý týden na značce The Great Pop Supplement, coby teprve druhé dlouhohrající album tohoto znamenitého vydavatelství.
200, dnes téměř již nesehnatelných LP kopií obohatil svými plátny Neon Skullz, z nichž těch prvních 50 obsahuje navíc plakát mojich aktuálních „dance“ favoritů Melodie du Kronk. BOMBA!

Žádné komentáře: