pátek 6. února 2009

Railcars, Trouble vs Glue, Islands – 14.2.2009, Praha (Klub 007)



Kromě mnoha naší zemi obcházejících samozřejmostí (a naopak), naleznete v třicetitisícovém městečku Nelson na severozápadě Anglie malé a roztomilé indie vydavatelství Filthy Little Angels, kde mezi řadou pestrobarevných vinylů a prý končícího CD formátu (tak je nabízejte za desetinu a uvidíte ten prodej!) pořídíte také hromadu hudby zcela zadarmo. No zadarmo, musíte si kliknou myší, takže nějaké úsilý to přeci jen stojí. Jinak americkou část vydavatelství, pojmenovaného dle části textu skladby The Sweetness Lies Within (Breaking God's HeartToo Pure 1998) kdysi výtečné londýnské kapelky Hefner, lze navštívit v Los Angeles.
Ale zpět k „oprašovaným“ drážkám. Pod označením Angel 016 tu přesně před rokem vyšlo v nákladu 200 kusů debutové čtyřskladbové do modra zabarvené 7“ EP Postmodernism! mladého a dle mého i velice nadějného performera ze San Franciska, prezentujícího se jako car-ee-uh see ja-lawl-ee, pardon Aria C Jalali. Během dubnového turné s Handsome Furs (20.4.2009 Žilina) přijal pseudonym Railcars, pod kterým opět s řadou kamarádů sestavil následující EP Cities vs. Submarines s pěti novinkami, tentokrát v pětistech výliscích na značce Gold Robot Records (Bonnie Prince Billy, Panther = 27.3.2009 Praha, 007). Oproti „vyklidněnému“ The Strokes / The Cure předchůdci Postmodernism!, se na výsledku nahrávky značně odrazila spolupráce s Jamie Stewartem z Xiu Xiu, nasměrovaná projekt více do electro-(alternativního)popu.

Bohemia (with a sea)


Na nadcházejícím evropské turné, začínajícím 11. února v Římě, je doprovodí tamní electro-experimentální duo Trouble vs Glue (Toni Trouble, Maru Glue) vydávající na kazetovém labelu No=Fi recordings (Death with Fanfulla 2007) a na společném koncertě v Praze podpoří stále popovější a z trojice asi i nejznámější Islands (ANTI- Records) z Montrealu, jejichž historie šahá prostřednictvím Nicholase Thorburna (Nick Diamonds) až k vynikajícím The Unicorns (Alien8 Recordings).
Na koncert, kde by snad Railcars (Aria C Jalali, Navid Nakhaee, Fez Adel) měli nabídnout aktuální Cathedral With No Eyes EP, vás zvou (250 kč) díky svému jménu také s Kalifornií spjatí A.M. 180 Collective, které pro změnu inspirovali první studiovkou Under the Western Freewary (V2 1997) dnes stejně jako Hefner nefunkční Grandaddy, jejichž skladba A.M. 180 nahradila původní název Rocket Like a Hurricane.

Žádné komentáře: