neděle 8. února 2009

Hlídač č. 47 (Guard No. 47) – Filip Renč (ČT, Falcon 2008 – film)


Mírné odklonění od románové předlohy Josefa Kopty a první filmové adaptace Josefa Rovenského, dokončené v roce 1937 Janem Svitákem, přineslo minulý týden na výročních cenách Českého lva novému snímku Filipa Renče Hlídač č. 47 celkem pět nominací. Na vyhlášení výsledků si sice budeme muset počkat až do soboty 7. března, ale již dnes mohu mnohé diváky ujistit, že se jedná o jeho doposud nejlepší (7.) celovečerní práci.

Dramatický příběh vojenského invalidy, poznamenaného sebevraždou snoubenky a hrůzami 1. světové války, se odehrává ve dvacátých letech minulého století v Krušných horách, kam přichází se svou ženou (sestrou …) na místo hlídače do strážního železničního domku, tzv. vechtrovny (der Wächter, dnes der Wärter – hlídač).

Představitel hlavní role Karel Roden (hlídač Douša) s Vladimírem Dlouhým (kostelník Bártík) svým excelentním výkonem dali vzpomenout na dnes snad již nenahraditelnou starou hereckou gardu a objevem roku se v roli hrobníka Ferdy u mě zapsal Václav Jiráček, jehož scény s bratislavskou herečku Lucii Siposovou (Anička Doušová, Františka) mu budu závidět ještě hodně dlouho.

Nevěru, nenávist, násilý a řadu dalších filmen protkaných negativních elementů podporuje vynikající autorská hudba Zdeňka Škorpíka, nahraná se členy České filharmonie a orchestru Českého rozhlasu, doplněná o vokál Nadji Wepperové.

Renčův Hlídač č. 47 je nad očekávání velice silným zážitkem držícím napětí až do samého závěru, který vedle Karamazovců, Venkovského učitele a Kdopak by se vlka bál považuji za nejlepší domácí snímky uplynulého roku.

Nominace:
Kamera - Karel Fairaisl
Střih - Jan Mattlach
Zvuk - Zdeněk Taubler
Hlavní mužský herecký výkon - Karel Roden
Vedlejší mužský herecký výkon - Vladimír Dlouhý

Žádné komentáře: