pondělí 18. května 2009

Hannu – Hintergarten (Keshhhhhh)



Čerstvým držitelem národního ocenění Young Artist of the Year (25), udělovaného mladým talentovaným umělcům, věnujících pozornost novým jevům finského umění, se v letošním roce stal jednatřicetiletý Hannu Karjalainen. Kromě grantu ve výši 20 tis. € a možnosti představit svá díla, zachycující změny vnímání a vedlejší významy např. ve vztahu mezi malovaným a vyfotografovaným portrétem, proběhnuvší v patronátním Tampere Art Muzeu (28.2.-5.4.), se pouze jako Hannu těší také vřelé pozornosti coby hudebník.

Po předloňské jemně elektronické porci Worms In My Piano opustil irský label Osaka a v únoru zakotvil downloadovým minialbem Harhailua u cambridských Keshhhhhh, založených bývalým bubeníkem Slowdive Simonem Scottem, který kromě na červen chystané sólovky Navigace (Miasmah Recordings) působí v jednočlenném projektu Televise a společně s Antony Ryanem nahrává jako Seavault pro berlínské Morr Music.

Karjalainenovo druhé album Hintergarten se objevilo na konci dubna a oproti předchozím nahrávkám zde základní prostor všech jedenácti skladeb tvoří praskající vinylové desky, rozladěné strunné nástroje a všemožně nemožné staré zvuky. Kouzlo a působivost mrazivé přírody z pohledu helsinského umělce, virtuálně využívajícího sobě vlastní prostředí fotografie, videa a performace, tak dostává za (ne)malé asistence Simona Scotta rozměry nádherně zvonivé ambientní retrospektivy, hodné nejednoho ocenění.

Žádné komentáře: