sobota 23. května 2009

KASMs - Spayed (Trouble Records)



Na hudební scéně strašící padesátileté hudební kapely začíná poslední dobou „ohrožovat“ nový a zákeřný virus, vyznačující se naopak svou extrémně krátkou životností. V praxi a především u nás to znamená, že než se posluchač dobere nějakého jména, ansámbl to v “nejlepším“ zabalí, případně přijme jinou (obchodní) značku. Jednou takovou, dnes záměrně vybranou je londýnské trio Test Icicles, které svou třiletou kariéru ukončilo jediným a nikterak fantastickým albem For Screening Purposes Only. Patronátní firma Domino Recording si prozatím ponechala zpěváka Devonte Hynese známějšího spíše jako Lightspeed Champion (Falling Off the Lavender Bridge, 01/2008) a Rory Attwell (Brattwell, Raary Rambert) stačil s Rat:Att:Agg natočit snad jen výborný 7“ Can We Fix It? / Lift The Hex (Moshi Moshi Records), aby koncem roku 2007 mohl jen tak ze srandy založit novinku KASMs.
Několik překvapivě úspěšných koncertů (NY, Paříž, Miláno,..) však dotlačilo čtveřici k natočení EP (Elevator, K.R.I.H., Mackerel Sky, Monster Crunch, Taxidermy, Toil & Troble), po němž následovalo několik podpisů s Trouble Records, kde v srpnu vyšel 7“ Taxidermy / Elevator / Siren Sister. Naživo se představili mj. na Underage Festivalu, Offset Festivalu, předskakovali Liars, Televised Crimewave (producent - Rory) a letos v únoru se objevila další 7“ novinka Bone You / Ode To Miller.
(střih)
Za tři dni natočené a na kotoučák zaznamenané týden staré album Spayed, kterému předcházel zdarma dostupný dáreček Male Bonding (+ video) s (b-side) předělávkou KIDS (Televised Crimewave) a společnou otcovskou fotografií krátce po lovu, je postavené na pradávných jistotách Siouxsie, The Cure, Sonic Youth, Gaffa či Subtonix. Veselé disco-pop-punkové vypalovačky se sklonem k temně chladným barokním náladám, navíc s čistě upřímným nadhledem a charismaticky chaotickým vokálem vřískající Rachel Mary Callaghan, zní stejně znamenitě, jako samotný název KASMs. No řekněte sami, dovedli byste si v jepičí řeči představit CHASM, nebo třeba VOM?

01. Male Bonding
02. Insects
03. Taxidermy
04. Spayed
05. Krih
06. Don't Hit The Bottom
07. Bone You
08. Trenchfoot
09. Siren Sister
10. Mackerel Sky
11. Toil And Trouble
12. Murmer

Žádné komentáře: