neděle 29. listopadu 2009

Editors, The Maccabees, Wintersleep (live 28.11.2009 Prague, Lucerna Music Bar)

J: U příležitosti v sobotu broběhnuvšího indi-pop-rockového večera v pražském Lucena Music Baru, jsem (J) se s několika málo otázkami obrátil na mé vlastní - čerstvě nabyté dojmy (ND) z tohoto, pro tuzemského posluchače celkem vyjímečného podvečera. Takže, moje první otázka směřuje právě ke zmiňovanému časovému zařazení.

ND: Ano, dobrý večer – resp. včerejší večer - začal v 18.10 vítězi kanadských hudebních cen Juno Awards 2008 v kategoriích „Best New Group“, mezi jejichž předchůdce patří např. Rush, Saga, či Billy Talent a „VideoFACT Best Independent Video“ ke skladbě Weighty Ghost.

J: V našich poměrech se jedná asi o zcela nové jméno. Můžeš nám Wintersleep malinko představit?

ND: Jasně a rád. Takže jedná se o pětku bez pomeranče z Halifaxu v Novém Skotsku, fungují zhruba osm let a na svém kontě mají alba Wintersleep, Welcome to the Night Sky a jedno bezejmenné, vydaná na značce Labwork Music, v Evropě podporovaných One-Four-Seven Records. V současné době pracují na novince, ze které v Praze zazněla Black Camera.



J: A samotnej koncert?

ND: Milej, snaživej, ale bez většího ohlasu ze strany publika, za kterým vidím kromě mediální nepropustnosti i radikální chybu pořádajících D Smack U s uvedeným DISCO časem na vstupenkách (18.30). Ale na NETu to prej viselo. Takže …

J: Takže průser?

ND: Naopak! Mě se líbili moc a jejich aktuální a navíc podepsaný 7“ Weighty Host / Insomnia (One-Four-Seven Records) se právě skamarádil i s mým gramcem.



J: Po nich následovali The Maccabees?

ND: Ne tak úplně, protože během úprav pódia se sálem linula reprodukovaná hudba znamenitých Cold Cave. Brightonské kvinteto začalo až krátce po sedmé a opět celou půlhodinku věnovalo letošní vynikající dvojce Wall of Arms (Fiction Records), s výjimkou upravené Because od u nás již poměrně dobře známých I Am Kloot (LP Natural History, 2001 We Love You) z Manchesteru. Myslím že ten, kdo The Maccabees do včerejška neznal, začíná po jejich skvěle divoké jízdě minimálně jméno googlovat.

J: Pak zase Cold Cave?

ND: Jenom chvilku, ale to už stejně všichni nedočkavě vyhlíželi očekávané birminghanské hvězdy.

J: A dočkali se?

ND: Myslím že až na pár zdarma koncert navštívených ignorantů ANO. I když přiznávám, že se zařazením skladeb z jejich předchozích dvou průměrných – kytááárových alb Black Room a An End Has A Start jsem měl ze začátku trošku větší problém i já. Od úvodní In This Light And On This Evening se totiž novinky prolínali s nevýraznými, avšak publikem sledujícím komerční TV vítanými „hitovkami“, což vytvářelo pocit dvou odlišných prostředí. A navíc - Tom Smith (zp., kyt, kl.), v dobrém si hrající na Chrise Martina z Coldplay (k jejichž ranému období lze včerejší koncertní energii přirovnat) „doprovodným“ Editors náskok příliš nesnižoval. Spíše naopak. Možná že se v budoucnu dočkámě i jejich přejmenování na Tom Smith & The Editors.



J: Až tak?

ND: Fakt. To máš jako v případě The Cure. Bez Smithe by tak mohli jezdit maximálně zábavy.

J: No tos mi docela nahrál. A co si myslíš o předkapelách ….

ND: Jako o jejich deskách?

J: Přesně tak.

ND: „Štěstí“ a marketing! Nic víc, nic míň. Třeba taková Wall of Arms (The Maccabees) je lepší než jednička a dvojka Editors dohromady. Ale s tou letošní In This Light And On This Evening (Kitchenware Records) prostě zabodovali výtečně. Jen škoda, že jejich novinky ve vyprodaném LMB moc „nejeli“. Ale i tak, především díky emociálnímu výkonu Smithe to Editors včera ostatním prostě během těch devadesáti minut nandali. Buď rád, žes (ne)byl svědkem jednoho z nejlepších výstupů, která naše pódia letos hostila. Jo a vyndej už ty The Maccabees a pusť tam konečně ty Editory. Točí se mi z nich už hlava.

J: Mně ne.


WINTERSLEEP
1. Drunk on Aluminium, 2. Archaeologist, 3. Weighty Host, 4. Black Camera, 5. Search Party, 6. Miasmal Smoke & The Yellow Bellied Freaks

THE MACCABEES
1. Bag of Bones, 2. Wall of Arms, 3. One Hand Holding, 4. No Kind Words, 5. Young Lions, 6. Can You Give It?, 7. Because, 8. William Powers, 9. Love You Better

EDITORS
1. In This Light And On This Evening, 2. An End Has A Start, 3. Blood, 4. You Don't Know Love, 5. Bullets, 6. Bones, 7. The Boxer, 8. The Big Exit, 9. Lights, 10.Escape The Nest, 11. Like Treasure, 12. Eat Raw Meat = Blood Drool, 13. Smokers Outside The Hospital Doors, 14. The Racing Rats, 15. You Are Fading, 16. Bricks And Mortar
Přídavky
17. Walk The Fleet Road, 18. Munich, 19. Papillon, 20. Fingers In The Factories

Žádné komentáře: